Teatteriarvio: Vaimoni, Casanova. Kuopion kaupunginteatteri & Tanssiteatteri Minimi

Teatteri&Tanssi+Sirkus -lehti 7-2016.

Kuva: Sami Tirkkonen

Halun realiteetit

Leea Klemolan ohjaus Vaimoni, Casanova Kuopion kaupunginteatterissa on osuva kuvaus suurien halujen ja arkielämän todellisuuksien törmäämisestä.

60-vuotias näyttelijä Kyllikki Lalla (Seija Pitkänen) palaa töihin kahden vuoden sairaslomaltaan häneen kohdistetun seksuaalisen häirintäsyytteen jälkeen. Casanova-näytelmän harjoituksissa Lalla huomaa, miten paljon asiat ovat teatterissa muuttuneet.

Pitkänen esittää tarkasti Lallaa tapahtumien keskiössä, jossa vanhempi nainen on halun kohteena sekä itse seksuaalisesti haluava. Lallassa piilee myös hallitsemattomuutta, joka tekee esityksestä kiinnostavasti jännittyneen. Lalla janoaa elämää epätoivoisesti, mutta on samalla äärimmäisen haavoittuva.

Aviovuoteen ja teatteriharjoitusten väliä kulkee Lallan aviomies Jukka Merenmies. Annukka Blomberg tekee mestarityön paljastaessaan lääkäriaviomiehen asiallisen kuoren alta rakkauden, huolenpidon ja ymmärryksen kirjavat kerrokset. Casanova-harjoituksia ohjaa Antero Jokinen (Miko Kivinen), joka seilailee visioidensa aallokossa ilman otetta taiteesta tai itsestään.

Klemola osoittaa elämän ja teatterin hankaluuksien yhtäläisyyksiä. Kohti kuuta ja aurinkoa osoittavat visiot tyssähtävät surkuhupaisasti tekniseen toteutukseen. Vaimoni, Casanovassa näyttämömiehet (näyttämömestari Aki Pirskanen ja näyttämömies Jussi Konttinen) toteuttavat määrätietoisen lakonisesti teatterin realiteetteja kesken taiteenluomisen. Lavasteet on roudattava seuraavan tilavuokralaisen tieltä.

Vahva halu merkitä jotain ja antautua elämän virran vietäväksi surkastuu turhautuneisuudeksi, jossa ties mikä ruumiinosa alkaa johtaa liikettä. Hahmojen kontaktinhakua toistensa ohi on riemastuttavaa seurata.

Puvustus ja lavastus tukevat esityksessä aviovuodepuolen arkisuutta ja teatteripuolen älyttömyyttä. Tyhjyyden pelosta tehdään liikuttavia havaintoja, mutta tiivistämisenkin varaa jää. Siitä huolimatta Klemolan kerrontaa seuraa herpaantumatta ja lopussa halulle antautumisen kuva piirretään mieleenpainuvasti.

Elina Knaapi

Kuopion kaupunginteatteri: Vaimoni, Casanova. Käsikirjoitus ja ohjaus Leea Klemola. Lavastus Erkki Saarainen. Puvustus Mirkka Nyrhinen. Äänisuunnittelu Antti Puumalainen. Valosuunnittelu Sam Siltavuori. Naamiokonsultti Meri-Maija Näykki. Rooleissa Annukka Blomberg, Miko Kivinen, Antti Lahti, Meri-Maija Näykki ja Seija Pitkänen. Yhteistyössä Tanssiteatteri Minimin kanssa.