Haastattelu: Sirkus Magenta tuo sirkusta erityisryhmille. “Minusta tuli tirehtööri vahingossa”, Silja Kyytinen kertoo.

Kaupunkikanava 25.9.2018.

 

Sirkus Magentan toimistotaikuri Maija Iltanen (vas.) ja tirehtööri Silja Kyytinen. (Kuva: Elina Knaapi)

“Pienenä halusin olla Peppi Pitkätossu, mutta koska se ei ollut ammatti, piti keksiä jotain muuta.”

Tirehtööri Silja Kyytisen polku Sirkus Magentan perustajaksi on mielenkiintoinen. Kyytinen oli opiskellut Englannissa maantietoa ja päätynyt mutkien kautta maantiedon opettajaksi. Kun hän muutti 30-vuotiaana takaisin Suomeen, aloitti Kyytinen sirkusharrastuksen. Se oli asia, mikä tuntui todella ensimmäistä kertaa kiinnostavan.

Vuonna 2010 Kyytinen osallistui valtakunnalliseen, Suomessa ensimmäiseen sosiaalisen sirkuksen hankkeeseen. Sosiaalinen sirkus oli silloin Kyytiselle vielä uusi käsite.

”Huomasin, miten hyvin sirkus soveltuu erityistä tukea tarvitsevien ryhmien tukemiseen. Se oli myös itselleni sopiva opetusmenetelmä.”

Sosiaalinen sirkus pyrkii lisäämään sirkuksen avulla erityisen tuen tarpeessa olevien ihmisten hyvinvointia. Tällaisia erityisryhmiä ovat mielenterveyskuntoutujat sekä hankalissa elämäntilanteissa olevat nuoret, vanhukset, vammaiset ja turvapaikanhakijat.

”Sosiaalisessa sirkuksessa harjoitellaan esimerkiksi vuorovaikutusta, sosiaalisia taitoja, rohkeutta sekä luottamusta ja etsitään omia vahvuuksia”, Kyytinen kertoo.

Monipuolisesta taiteenlajista löytyy jokaiselle jotakin. Jokainen voi osallistua omilla kyvyillään.

”Esimerkiksi monissa nuorten ryhmissä liikkeelle lähdetään siitä, että uskaltaa katsoa toista ihmistä ja että uskaltaa sanoa oman nimensä”, Sirkus Magentan tuottaja ja toimistotaikuri Maija Iltanen sanoo.

”On olemassa erilaisia osallistumisen tapoja”, Kyytinen komppaa. ”Pienin tapa on katsella. Siitä eteenpäin voi jatkaa pienin askelin.”

Hanke loppui 2011, mutta tarvetta toiminnalliselle sekä luovuuden kautta tehtävälle sosiaalityölle oli yhä olemassa. Koska Kyytisen perustajakumppani lähtikin toisiin kuvioihin, uskaltautui hän perustamaan sirkuksen yksin.

”Hyvä valinta.”

Sirkuksen tarpeito kulkeutuu ohjaajien mukana. ”Meillä on lihakset, pyörät ja bussikortit.” (Kuva: Elina Knaapi)

Nykyisin Sirkus Magentalla on runsaasti toimintaa ympäri pääkaupunkiseutua.

Iltanen kertoo, että meneillään on projekti nuorten mielenterveyskuntoutujien kanssa, sirkustoimintaa alle 30-vuotiaille maahanmuuttajataustaisille nuorille sekä yhteistoimintaa turvapaikanhakijoille ja vanhuksille ympäri Suomea. Helsingin lastensuojelun kanssa on juuri alkanut hanke, jossa tehdään töitä lastensuojelun asiakkaiden sekä työntekijöiden kanssa. Hankkeen rahoittaa STEA.

Lisäksi Sirkus Magentalla on yli 20 harrastusryhmää, johon kuuluu esimerkiksi perhesirkusta sekä viikoittain ilmaisia harrastusryhmiä lähiöissä lapsille ja nuorille.

”Olemme aina ajatelleet, että viemme sirkusta erilaisiin paikkoihin”, Kyytinen sanoo.

Noin viisi vuotta sitten Sirkus Magenta perusti sirkuskoulun Jordanian pakolaisleirille Zaatariin. Turvattomalla pakolaisleirillä siitä tuli paikka, missä varsinkin tytöt saivat turvallisesti liikkua, olla luovia, leikkiä ja unohtaa hetkeksi kaiken muun.

”Olen ollut kaksi ja puoli vuotta Magentalla, eikä ole ollut sellaista oloa, ettei olisi kiva mennä töihin”, Iltanen kertoo.

”Palkitsevinta on omalla työllä vaikuttaminen, että on hyvinvointivaikutuksia ihmisille.”

Elina Knaapi