Esitysarvio: Tohtori Frankenstein voittaa kuoleman. Teatteri Takomo

Teatteri&Tanssi+Sirkus -lehti. 1-2019.

Kuva: Aleksi Nurminen

Kauhua isolla kädellä

Ei hyväksyntää, ei arvostusta, ei rakkautta. Ilman näitä jäämme kitumaan ällöttävällä tavalla kuin hyljeksitty Olio.

Juho Mantereen ohjaus Tohtori Frankenstein voittaa kuoleman tutkii elämää, kuolemaa ja narsismia energisen groteskilla otteella. Katsojalle tarjotaan isolla kädellä fyysisyyttä, kauhua, seksiä ja väkivaltaa, mutta samalla huumoria ja läsnäoloa.

Mary Shelleyn kauhuklassikkoromaani lasketaan tutkimuspöydälle nykyajan teatterin laboratorioon. Myös Shelleyn elämäntarina punoutuu osaksi tutkimuskohdetta. Hänkin oli naiskirjailijana hylkiö, jota uhkasi varjoihin jääminen ja unohtuminen elävältä.

Tohtori Frankensteinin ja Shelleyn tarinat kulkeutuvat rinnan, kun klassikkoromaanin lauseita luetaan ääneen. Esityksestä muodostuu huomaamatta teatteritutkielma. Narsismi ja toisten huomion kautta eläminen on teatterinkin perusta.

Kauhu vaatii vahvan, todellisuudesta erillään olevan maailman. Hämmentävää onkin, kun pokka ensimmäisen kerran pettää. Esitys paloittelee kokeellisesti omaa fiktiotaan.

Vaikka kyse on tiedemiehen suuresta epäonnistumisesta, esityksessä itsessään virheet ovat sallittuja. Vuorovaikutus yleisön kanssa on välitöntä. Siihen onnistutaan luomaan luottamusta ja hyväksyntää, menestyksen elementtejä.

Näyttelijät Annika Hartikka, Tuomas Korkia-Aho ja Esa-Matti Smolander laittavat kuntonsa peliin. Nesteet, hengästyminen, lihakset ja penikset ryöstävät huomion. Miro Lopperi on fyysisyydessä aivan omalla asteellaan. Esityksen fyysisyys on runsasta ja maanisen jaksavaa.

Parhaillaan esitys tekee pienistä asioista suuria kaapien aivan kaiken irti. Pekka Kiiliäisen äänimaailma on mahtava ja niin monella tapaa irvokas.

Energiatasot sähkötetään kattoon asti kauhulla, näyttämöväkivallalla, pornolla ja irvokkuudella. Lopettaminen on hieman ratkaisematon dilemma. Huumorintaju ja sympaattinen hyväksynnän kaipuu rakentavat tärkeää inhimillistä ymmärrystä.

Teatteri Takomo: Tohtori Frankenstein voittaa kuoleman. Ohjaus: Juho Mantere.
Ääni- ja valosuunnittelu: Pekka Kiiliäinen. Näyttämöllä: Annika Hartikka, Tuomas Korkia-Aho, Miro Lopperi, Esa-Matti Smolander. Ensi-ilta 9.1.2019.

Elina Knaapi