Esitysarvio: Likka. Nukketeatteri Sampo

Teatteri&Tanssi+Sirkus -lehti. 08-2018.

Arasta rohkeaksi

Nukketeatteri Sampon Likka on aikuisten nukketeatteriesitys 1918 tapahtumien muistovuoden kunniaksi. Esitys pohjautuu Anneli Kannon romaaniin Veriruusut.

Esityksen keskiössä on aikuistuvan Sigridin hahmo. Muodonmuutos arasta tehtaan tytöstä rohkeaksi sekä aatteelliseksi kaartilaiseksi tapahtuu konkreettisesti. Hame vaihtuu voimaannuttavasti housuihin ja hiuspalmikot leikkaantuvat irti.

Mila Nirhamon ohjaaman esityksen maailma on pelkistetty. Punainen väri korostuu muuten harmaasta näyttämökuvasta. Sigridin nukke on yksityiskohtainen ja sitä liikuttavat nukettajat taitavia. Maria-Elina Koivulan, Johanna Kultalan ja Maija Linturin yhteispeli toimii. Liikkeet ovat aitoja ja eleet tunnistettavia.

Nukketeatteria parhaimmillaan ovat tehtaanjohtajan sekä äidin hahmot. Ne on rakennettu joko yhdellä tai kahdella esineellä, jotka heräävät maagisella tavalla nukettajien käsissä eloon. Hahmoissa pelkistetty visuaalisuus ruokkii onnistuneesti katsojan mielikuvitusta.

Likan ilmaisu on lakonista. Kun dialogi on karsittu minimiin, on tapahtumien seuraaminen haaste. Pieniin elementteihin luotetaan paljon ja yksityiskohtiin uppoudutaan tarinan ja hahmojen suhteiden kustannuksella. Ystävyys, aate, perhe ja rakkaus esitetään, mutta niistä ei muodostu kouriintuntuvia kertomuksia.

Äänimaailman loihtii muusikko Perrire Ferrafiat. Hänen työskentelynsä pienen haitarin kanssa on luovaa ja kekseliästä. Musiikin lisäksi hän kuvittaa äänellisesti esitystä loihtien esimerkiksi tehtaan napsutusta ja rahinaa haitaristaan. Valitettavasti äänet jäävät pieniksi ja hiljaisiksi eikä rummutus ohuella tikulla vapauta energiaa.

Likan esitystä vaivaa pidättyneisyys. Se alkaa syödä Sigridin nuken dramaattista katsetta kaukaisuuteen ja tekee vaihdoista pitkäkestoisia. Kasvukivut ja ihmiselämän väkevyys vaativat rohkeampaa ilmaisua. Kaikkien esiintyjien yhdessä esittämä viimeinen laulu on vihdoin voimakkaampi. Sitten esitys loppuukin.

Elina Knaapi

Nukketeatteri Sampo. Kortteeri-työryhmä. Ohjaus, visualisointi: Mila Nirhamo. Äänimaailma, muusikko: Perrine Ferrafiat. Valot: Anna Karmala. Näyttelijät: Maria-Elina Koivula, Johanna Kultala, Maija Linturi.