Kulttuuria

Arvoisa juhlaväki, maljapuheen aika – Frank Martelan Elämän tarkoitus

Arvoisa juhlaväki ja hyvä me,

On aika kiittää itseämme. Sillä jestas, millainen kevät meillä onkaan takana!

Keväällä elämä heitti häränpyllyä ja pisti arjen uusiksi. Mutta niin vain siitä mentiin läpi. Monet tekivät digiloikkaa, keksivät uusia keinoja sopeutua ja, mikä uljainta, treenasivat kotona. Kaikille valmistuneille tämä kevät oli koettelemus, jonka selättämisestä on syytäkin olla ylpeä. Kaikki asiat eivät ehkä vieläkään ole selvillä ja palautuminen voi kestää vielä hetken.

Jos jotain mennyt kevät on opettanut, niin ainakin sen, ettei tulevaisuutta todellakaan voi ennustaa. Voimme tehdä suunnitelmia ja asettaa tavoitteita, mutta todellisuudessa kukaan meistä ei tiedä, mitä kulman takana oikeasti odottaa.

Siksi, arvon juhlaväki, haluankin lyhyesti sanoa muutaman sanan elämästä. En tiedä asiasta juurikaan mitään, joten siksi otan avukseni yhden tuoreen filosofin ajatuksia.

Frank Martelan kevätuutuudessa Elämän tarkoitus. Suuntana merkityksellinen elämä* todetaan, että elämä on sattumanvaraista ja väliaikaista. Meille on annettu vain tietty aika käytettäväksi ja saamme tehdä sillä juuri sitä, mitä haluamme. Uusintaa ei ole tiedossa.

Kuluneen kevään jälkeen moni varmasti tiedostaa elämän sattumanvaraisuuden ja väliaikaisuuden. Miten siihen sitten pitäisi reagoida? Miten tällainen random elämä, joka heittelee sinne tänne, oikein pitäisi hanskata? Vai onko sillä edes mitään merkitystä?

Haluamme tietysti elämästä mahdollisimman paljon irti. Tuloksena voi olla projektiluontoinen elämä, jossa elämä elämisen sijaan suoritetaan osio toisensa perään. Suorittamalla puristetaan  käytettävissä olevasta ajasta mahdollisimman paljon hyötyä sekä onnellisuutta. Sen ymmärtäää, sillä eikös elämän tarkoitus olekin elää nimenomaan onnellista elämää?

Tämän filosofin mukaan onnellisuus on kehno tavoite, sillä se on vain ohimenevä tunne. Se on ihan totta, sillä eihän ihminen koskaan ole tyytyväinen. Aina on olemassa huominen sekä joku parempi paikka ja joku parempi tapa.

Hyvät ystävät, juuri tätä olemme tulleet tänne juhlimaan: hetkessä elämistä. Juhlistamme täällä sitä, mikä on nyt. Laskemme irti siitä mitä on ollut ja lakkaamme keskittymästä liikaa tulevaan. Hyväksymme nykyhetken ja olemme kiitollisia kaikesta, mitä meillä on juuri nyt.

Meidän ei tarvitse odottaa mitään, voimme ryhtyä elämään juuri nyt.

Sitoutuminen nykyhetkeen palkitsee, sillä voimme saada yhteyden itseemme. Suomeksi se tarkoittanee sitä, että tajuamme, keitä olemme juuri nyt, tässä hetkessä. Ja kun tiedämme, keitä olemme, pystymme paremmin luomaan yhteyden myös toisiimme. Nähdäkseni tämä on voimavara, jota kannattaa elämässä vaalia.

Uskon, että jokaisella on oma ainutlaatuinen kyky, jolla maailmasta voi tehdä kivemman paikan elää. Siispä Martelan sanoin, ota kaikki kykysi käyttöön, niin löydät myös merkitystä. Omalla tavalla auttamalla muita tuntee itsensä tarpeelliseksi. Näin onnellisuuskin asettuu siihen asemaan, jossa se palvelee parhaiten: merkityksellisen elämän sivutuotteena.

Jokainen hyvä puhe sisältää jonkun lainauksen tai runon. Minusta voimme mennä eteenpäin Martelankin kirjasta löytyvällä lainauksella elokuvasta Monty Python – Elämän tarkoitus, jossa elämän tarkoitus sanoitetaan näin:

“Eipä ihmeempiä. Yritä olla ihmisille mukava, vältä rasvaa, lue silloin tällöin joku hyvä kirja, käy kävelemässä ja yritä elää rauhassa ja sovussa kaikkia uskontokuntia ja kansakuntia edustavien ihmisten kanssa.”

Siinä kaikki, eli nyt voimme palata jatkamaan juhlia. Malja meille kaikille ja alkavalle kesälle!

*) Kirja saatu arvostelukappaleena, Gummerus

Seuraa Instassa @elinaknaapi

Seuraa blogia Facebookissa

Seuraa blogia Bloglovinissa