Treenit

Salille tauon jälkeen – Mitä jos kunto on kadonnut?

Salille koronan jälkeen

Koronarajoitusten purkaminen alkaa. Monet salit ovat ilmoittaneet avaavansa oviaan ja järjestävänsä taas ohjattuja tunteja tietyin rajoituksin. Tämä on ilouutinen liikunnan harrastajille!

Meitä on montaa lajia. On treenihiiriä, jotka säntäävät heti takaisin salille. Mutta sitten on olemassa myös niitä, jotka ovat iloisia liikuntapaikkojen avautumisesta ja joilla on hyvät aikeet lähteä taas treenaamaan… mutta jäävät jostain syystä kotiin.

Jotta vanha tai uusi harrastus ei ajautuisi tähän, tässä sinulle joitain ajatuksia treenaamisesta tauon jälkeen. Voit myös lukea, jos olet into pinkeänä hyppäämässä syvään päätyyn ja suunnittelevasi kaikkien aikojen treenialoitusta isoilla painoilla ja tuhannen iskun sykkeellä.

Treenaamisen tulisi ensisijaisesti palvella terveyttä pitkällä tähtäimellä. Voi olla, että ensisijainen ratkaisu kohdallasi ei olekaan paluu salille vaan liikkuminen jollain muulla tavalla. Korona ei tältä vuodelta ole ohi, joten senkin vuoksi on tärkeää pysyä terveenä.

Kuntoni on laskenut, mitä teen?

Kunnon laskeminen ei ole tavatonta eikä sitä pitäisi hävetä. Kuntotasot laskevat ja nousevat harrastajilla treenimäärien ja elämäntilanteen mukaan ihan normaalioloissakin. Niin käy myös urheilijoille, jotka keskittyvät jonakin ajanjaksona esimerkiksi voiman kasvattamiseen tai jonkun muun asian kehittämiseen.

Kunnon laskeminen ei ole peruuttamaton tila. Fiksulla, pitkäjänteisellä tekemisellä ja ammattimaisella valmennuksella kuntotasoasi saadaan kehitettyä.

Huomaa myös, että hyvä fyysinen kunto tarkoittaa eri asioita. Se ei välttämättä tarkoita vain sitä, kuinka hyvin jaksat pitkiä metconeita tai hiittejä. Hyvään kuntoon kuuluvat myös voimatasot, nopeus ja vaikkapa liikkuvuus. Crossfitissa hyvä kunto käsitetään niin, että se sisältää näiden lisäksi myös taitoharjoittelua, kuten tasapainoa ja koordinaatiota. Voi siis olla, että vaikka jokin osa-alue kunnossasi on heikentynyt, jokin toinen on saattanut muuttuneen ajanvietteen myötä vahvistua.

Nauti siitä, että sinulla on vielä paljon saavutettavana ja treenaa uteliaasti. Se on kuitenkin valitettava tosiasia, että kuntosi ei kasva antamalla kynnyksen kasvaa, joten jatka liikkumista.

Miten tauko on voinut vaikuttaa kuntooni?

Tauon vaikutus riippuu siitä, mitä olet koronatauon aikana tehnyt ja kokenut. Olet saattanut olla epämotivoitunut tai motivoitunut kotitreenaaja, löytänyt uuden innostuksen juoksusta tai vaeltamisesta kansallispuistoissa. Olet myös saattanut levätä enemmän kuin aiemmin.

Hetkellisellä liikkumattomuudella voi olla kuntoon positiivisia vaikutuksia. Teoriani on, että aktiiviharrastajat eivät normaalioloissa palaudu eli lepää tarpeeksi. Poikkeusaika saattaa lepuuttaa hermojärjestelmää ensimmäistä kertaa niin, että painot nousevat tauon jälkeen yllättävän kevyesti.

Toisaalta liikkumattomuus ei välttämättä tarkoita, että olisi levännyt ja palautunut. Korona-aika on saattanut olla kuormittavaa ja keholla voi olla hankaluuksia palautua. Ota huomioon, että voit olla juuri nyt kuormittuneempi kuin koskaan ennen liikuntaharrastuksesi tai jopa koko elämäsi aikana. Liikunnalla on positiivisia vaikutuksia mielialaan, mutta sinun on osattava kuunnella itseäsi. Kysy ohjeita ja tukea valmentajaltasi, jotta et ylitä voimavarojasi.

Miksi kynnys tuntuu isolta?

Liikkumisessa vaikeinta on usein lähteminen. Kynnys kasvaa, mitä kauemmin sitä ei ylitä. Siksi pelkkä tavoitteen laskeminen siihen, että edes lähtee liikkeelle, on erinomainen ajatus. Jos sen onnistuu tekemään, on jo voittaja.

Paluu salille tai liikkuminen ylipäätään voi tuntua vaativammalta suoritukselta kuin mitä se oikeasti on. Ei siis kannata ottaa harrastusta tai itseään liian vakavasti.

Monia taitoja voi olla tallella tai sitten ne ovat hiukan hukassa. Tuplien tai tempauksen kokeileminen voi jännittää vähemmän, jos suhtaudut uteliaasti ja osaat nauraa itsellesi. Muista myös iloita siitä, jos et vaikka osaakaan jotain. Uuden opettelussa on osattava nauttia myös matkasta.

Saatat myös luulla, että olet ainoa, jolla on voimat ja taidot hukassa. Et varmasti ole yksin. Koko Suomi on läpikäynyt poikkeusolot. Madaltaaksesi kynnystä muista iloita siitä, että näet treenikavereita ja valmentajia.

Autio sali
Painot ovat odottaneet kärsivällisesti.

Mitä asioita ensimmäisessä treenissä pitäisi ottaa huomioon?

Tee ensimmäiset treenit huolella alusta loppuun, se riittää.

Kiinnitä lämmittelyssä huomiota siihen, miltä oma kroppa ja liikkuminen tuntuu. Ensimmäisessä treenissä voi tuntua kotitoimistoperiodin jälkeen voimakkaampia kireyksiä takareisissä, nilkoissa, yläkropassa ja ranteissa. Huomiot auttavat sinua toteuttamaan treenin paremmin ja välttämään loukkaantumisia. Voimaosuuksissa panosta painojen sijaan tekniikkaan. Tankoliikkeissä voit keskittyä rytmin ja tasapainon herättelemiseen.

Loput asiat selviävät sinulle treenin edetessä. Sain tämän kokea itse, kun kävin ensimmäistä kertaa treenaamassa moneen viikkoon. Selvisi esimerkiksi, että muun muassa otevoimani oli kadonnut, mikä johti tangossa roikkumisen myötä käden aukeamiseen. Minulta siis rullautui kämmenestä nahka, se repesi auki ja aiheutti kamalan sotkun. Käden aukeaminen ei ole hyvä juttu milloinkaan, mutta nyt desinfiointiaineiden aikaan se on erityisen ikävää.

Kuinka nopeasti kunto- ja voimatasot palaavat?

Jos jatkat harjoittelua säännöllisesti, kuntosi ja voimasi palaavat kyllä nopeasti. Tavalliselle kuntoilijalle riittää tunnin hikoilu kolme kertaa viikossa.

Aloita harjoittelu maltilla sekä itseäsi kuunnellen. Palkinto tästä on eheä harjoittelu. Liian kova yhtäkkinen kuormitus pitkän tauon jälkeen voi aiheuttaa uuden pitkän tauon harjoittelussa.

Muista myös, että lepääminen ja tasapainoinen syöminen on tärkeä osa harjoittelua. Ilman riittävää lepoa kunto- ja voima eivät palaudu ja myös vastustuskykysi heikkenee.

Korona ei ole ohi, joten noudata uutta salietikettiä

Korona ei ole ohi, joten muista varata aikaa välineiden huolelliselle putsaamiselle ja käsien pesulle. Jos et vielä ole tullut ajatelleeksi, kuinka moneen paikkaan kosket käsilläsi treenin aikana, se tulee sinulle nyt selväksi.

Treeneihin ei ole koskaan saanut mennä kipeänä. Salilla vallitsee tämän säännön lisäksi nyt uusi etiketti, joka kannattaa ottaa haltuun:

  • Pese kädet tullessa ja lähtiessä
  • Muista turvavälit ja skippaa ylävitoset
  • Kiinnitä huomiota, mihin kaikkeen kosket. Jokainen lukko, tanko ja paino on puhdistettava.
  • Varaa puhdistukselle aikaa

Jos salillasi ei ole puhdistusvälineitä, pyydä niitä henkilökunnalta.