Kulttuuria

Kirjoja itsensä kehittämiseen

Kirjoja itsensä kehittämiseen

Vielä siihen maailmanaikaan, kun matkustin arkisin metrolla Itä-Helsingistä Espooseen, tuli luettua paljon. Nimenomaan fyysinen kirja oli paras tapa välttää nukahtamista ja kammottavaa iltapäiväväsymystä. Jostain syystä noiden metromatkojen aikana on tullut kahlattua läpi melkoinen kasa itsensä kehittämiseen liittyviä kirjoja.

Nyt aika on toinen. Koska olemme lähestymässä kelejä, jolloin voi lukea kirjaa viltin päällä nurmikolla, halusin jakaa listan näistä kirjoista. Ne liittyvät elämään, työelämään, hyvinvointiin ja luovuuteen. Jokainen kirjoista on opettanut jotain ja jotkut kirjoista ovat suorastaan käänteentekeviä tapauksia. Osan olen lukenut metromatkoilla ja jotkut jossain toisessa ajassa.

Toivottavasti löydät listasta omaan tilanteeseesi parhaiten sopivaa tai muuten vaan kiinnostavaa luettavaa. Joten let’s go. Järjestys on satunnainen. 

Jenni Janakka: Röyhkeyskoulu

Ehdottaisin, että tämä kirja olisi jokaisen tytön pakollinen luettava koulussa. Röyhkeyskoulu on suunnattu naisille oman osaamisen tunnistamiseksi ja kehtaamisen rohkaisemiseksi. Röyhkeyskoulun olen täällä maininnut jo kerran aiemmin.

Kirjan ansio on auki kirjoitetut syyt, miksi juuri naiset kaipaavat enemmän röyhkeyttä ja kehtaamista. Minusta naiset tarvitsevat rohkaisua myös salilla ja lähestulkoon kaikkialla. Kirjalla todellakin on paikkansa tässä maailmassa. Kirjassa on samaistuttavaa sisältöä kiltin tytön lokerosta ja huijarisyndroomasta. Opin myös mitä lasikaton lisäksi class cliff eli naisjohtajien kohtaama lasijyrkänne tarkoittaa. 

Jokaisen pitäisi uskaltaa olla elämässä hieman röyhkee. Kirja sopii ihmisille, jotka ovat kyllästyneet itsensä vähättelyyn sekä niille, jotka haluavat auttaa muita lopettamaan itsensä vähättelyn.

Brené Brown: Dare to lead

Ehkä vielä joskus 90-luvulla ajateltiin, että hyvä johtaja on aina oikeassa, järkkymättömän vahva ja erehtymätön? Onneksi hyvään johtamiseen liittyvät ominaisuudet ovat inhimillistyneet ja laajentuneet. Vanhat mielikuvat erehtymättömästä johtajasta elävät kuitenkin tiukassa. Hassua, koska todellisuudessa kukaan ei ole erehtymätön.

Brené Brown kirjoittaa johtajasta, joka uskaltaa olla haavoittuva ja avoin. Olen lukenut yhden Brownin aiemman kirjan haavoittuvuudesta ja minusta Dare to lead esittää tärkeitä täydennyksiä. Johtaja, joka uskaltaa näyttää keskeneräisyytensä, on aidosti rohkea johtaja. Pitää kuitenkin myös ymmärtää, että oman haavoittuvuuden näyttäminen sen takia, että saisi osakseen sääliä, ei ole rohkeutta, vaan vastuunpakoilua ja manipulointia.

Kirjasta saa myös hyviä ajatuksia empatiaan. Jos esimerkiksi joku on surullinen, sääliminen tai ohjeiden tyrkyttäminen on päätös olla osallistumatta toisen kokemaan tunteeseen ja ikään kuin sanoutua siitä irti. Lohtua kaipaavan on kuitenkin tärkeää tuntea, ettei ole yksin.  

Suosittelen kaikille, jotka haluavat kasvaa johtajina, mentoreina tai suunnannäyttäjinä. 

Anna Perho: Suorat sanat

Minun on välillä vaikea käsitellä konflikteja. Minua luontaisesti rauhoittaa tunne kollektiivisesta samanmielisyydestä. Onhan se nyt paljon mukavempaa, jos kaikki ovat yhtä mieltä. Mutta.

Olen esimerkiksi kokenut vastuuta siitä, jos sanomani totuus pahoittaa jonkun mielen. Niin ei kuitenkaan saa olla, että jättäisin toisen tunteiden takia jotain hyvin tärkeää sanomatta. Eihän valmennuksessakaan voi jättää sanomatta, jos urheilijan nosto ei ollut onnistunut tai että leuka ei mennyt leuanvedossa tangon yli.

Urheilussa suoraan sanominen on helppoa, koska siihen liittyy selkeät säännöt. Työyhteisössä ja vaikkapa lähimmäisten kanssa tällaiset tilanteet ovat monimutkaisempia. Vaikka tarkoituksesi voi olla hyvä, sanomatta asioita suoraan ja olemalla epäselvä saatat olla hyvin epäreilu.

Sanoma pähkinänkuoressa: Selvyys on reilua ja epäselvyys on epäreilua. Siksi on todella tärkeää osata sanoa myös ne ikävät asiat.

Suosittelen kirjaa niille, jotka välttävät erimielisyyksiä eivätkä siksi ole treenanneet vuorovaikutustaitojaan konflikteissa. Kirja ei onneksi kannusta riidanhakuisuuteen. Siitä saa ohjeita erimielisyyksien käsittelemiseen ja ongelmista puhumiseen rakentavasti, ikään kuin samalta puolelta.

Frank Martela: Valonöörit

Tämä on minulla tällä hetkellä kesken. Valonöörit on sisäisen motivaation käsikirja. Se käsittelee asioita, jotka oikeasti ajavat meitä elämässä eteenpäin tai joiden pitäisi ajaa, mutta jotkut syyt estävät sen.

Valonööri on hauska sana. Se tarkoittaa henkilöä, joka on löytänyt todellisen intohimonsa, loistaa sitä ulospäin ja saa sen toteuttamisen kautta aikaan paljon hyvää itselleen sekä muille. Martelalta ilmestyi juuri kirja Elämän tarkoitus, joka tietysti on lukulistallani. 

Emily Esfahani Smith: Merkityksellisyyden voima

Tämä kirja sanoitti kaiken, mikä minua on hyvinvointikeskustelussa aina häirinnyt. Todennäköisesti kirja on ollut käänteentekevä tapaus elämässäni.

Minua usein ärsyttää, että hyvinvoinnissa ollaan niin itsekeskeisiä. Hyvinvointi on yhtä minää, itsemme optimointia, itsemme kuuntelua ja niin edelleen. Entäpä kaikki muut ihmiset? Oma hyvinvointi on tietysti tärkeää, mutta minusta siitä jää puuttumaan kolikon supertärkeä toinen puoli. Kuinka voimme omaa hyvinvointia kasvattamalla lisätä myös toisten hyvinvointia?

Pidän tästä kirjasta niin paljon ja on vaikea olla hehkuttamatta sitä. Kirjan sanoma on, että hyvinvointimme kasvaa, kun ojennamme auttavan käden. Jos tuntuu, että elämälläsi ei ole merkitystä, kannattaa merkityksellisyyttä lähteä etsimään itsensä ulkopuolelta. Kuinka voit auttaa ja palvella muita?

Arto Pietikäinen: Joustava mieli

Tätä kirjaa olen suositellut monelle, jotka ovat kertoneet kärsivänsä stressistä tai uniongelmista. Tartuin itse siihen jo kolme vuotta sitten, ja sain siitä niin paljon työkaluja stressinhallintaan, että se on jäänyt mieleen. Kirja antaa todella paljon tietoa stressi-ihmiselle tyypillisestä toiminnasta ja ajattelutavoista. Sen lisäksi, että ymmärrys stressistä kasvaa, siihen saa myös paljon käytännönläheisiä vinkkejä joustavan mielen harjoittamiseksi.

Jen Sincero: You are a Badass

Tässä teille jotain naurutakuulla! You are a Badass on todennäköisesti tulevaisuuden self help klassikko. Self helpistä voi olla montaa mieltä, mutta itse ainakin sain nimenomaan tästä todella paljon viihdettä. Kikatin ääneen ja samalla inspiroiduin, kun joku käyttää vihdoin kieltä, jota ymmärrän. “Your brain is your bitch.”

Sincero on rehellinen universumista puhuva hihhuli, jolla on törkeän hauska huumorintaju sekä kiinnostava punk-menneisyys. Hänellä on myös mielenkiintoista sanottavaa rahasta ja hyvinvoinnista. En noudattaisi kaikkia Sinceron ohjeita, mutta häntä voi kopioida haluamaltaan osin. Esimerkiksi tämä kirjalistaus avauksineen on kopioitu suoraan häneltä. Kirjan lukukokemukselle annan 10/10. 

Elizabeth Gilbert: Big Magic

Haaveiletko kirjailijan urasta? Haluaisitko tehdä enemmän luovia asioita? Viimeisenä suosituksena tämä Elizabeth Gilbertin kertomuksellinen kirja kaikille, jotka kirjoittavat pöytälaatikkoon tai tekevät salaa stand uppia, mutta eivät uskalla ottaa askelta kohti luovempaa elämää. 

Tunnistin kirjasta kuvauksen ideoista ja se räjäytti mieleni. Onko sinulla ollut joskus idea, jonka olet jättänyt toteuttamatta? Jonkin ajan kuluttua huomaat, että joku toinen onkin toteuttanut saman idean. Minulle on käynyt näin vaikka kuinka monta kertaa! Gilbert kirjoittaa, että ideat eivät ole omia, vaan ne liikkuvat tarjoten yhteistyötä aina milloin kenenkin kanssa. Jos joku ei ryhdy yhteistyöhön, ne etsivät toisen tyypin, joka toteuttaa ne. Jos siis ikinä saat idean, tuumasta toimeen!

Tämä on ihana kirja, koska se antaa luvan tehdä juuri sitä mitä haluat. Ei sinun tarvitse aina miettiä, mitä joku muu saa jostakin. Jos teet asioita omaksi iloksi, se kyllä palvelee muitakin.

Seuraa blogia Facebookissa

Seuraa blogia Bloglovinissa