Yleinen

Minä muuttuu ja kuvasta uskoisi

Tässä olen rottinkituolissa kuvattuna pienenä niin kuin varmaan kaikki 80-luvun ja 90-luvun suomalaislapset. En tiedä, miten vanha kuvissa olen, mutta kadehdin kyllä tuota tyyliä. Helkkarin trendikäs otsatukka, ihana mekko ja uniikki kookaburra-pehmolelu!

Kaivoin vanhat kuvat muuttokuormasta esille nyt jälkijunassa. Minusta oli mielenkiintoista, että sosiaalisessa mediassa levisi lapsuuskuvahaaste samaan aikaan kun poikkeustila julistettiin. Muutama viikko sitten, kun vietettiin ensimmäisiä päiviä etätyöarkea opetellen ja uusiin rajoituksiin sopeutuen, monet etsivät vanhat valokuvansa ja jakoivat ne muistoineen muille.

Oliko se sopiva sattuma somehaasteiden vyöryssä ja ajoiko epätietoisuus tulevaisuudesta turvaan vanhojen muistojen äärelle?

Menneisyyden peilaaminen vanhojen valokuvien avulla menneisyyden peilaaminen on tyynnyttävää, mutta se voi olla myös tavattoman kehittävää. Joillakin meistä on tällä hetkellä todella paljon aikaa miettiä, keitä me oikeasti olemme ja mitä elämässä haluamme. Joillekin tämä voi olla ensimmäinen hetki pitkään aikaan pysähtyä. Ehkä kriisikin pakottaa miettimään omaa elämää.

Tuosta rottinkituolihetkestä olen totta kai muuttunut todella paljon. Olen myös muuttunut teinivuosistani ja muuttunut edelleen aikuisiällä. Olen kyllä noissa tavattoman kiusallisissa koulukuvissa, mutta en voi enää väittää olevani sama.

Ihanat, kamalat koulukuvat. Tyyliä?

Luin Jenni Janakan Röyhkeyskoulusta, että ihminen uudistuu solutasolla lähes täysin usean kerran ihmiselämän aikana, noin kymmenen vuoden välein. Näin todella on, myös luusto uudistuu kokonaan kymmenen vuoden välein! Toisin sanoen voisi ajatella, että solutasolla nykyinen keho ei ole kokenut kaikkea sitä, mitä lapsuudessa tai nuoruudessa on tapahtunut. 

Mielestäni tämä on mieletöntä ja myös vapauttavaa! Se on konkreettinen osoitus siitä, että ihminen myös fyysisesti muuttuu, eikä ainoastaan vanhenemalla.

Ihminen on solujen uudistumisen takia myös nuorempi kuin mitä ikävuosien mittari näyttää, varsinkin jos kehoaan altistaa jatkuvasti uudistaville tekijöille. Sen todistaa 84-vuotias triathlonisti sekä 91-vuotias voimistelija. Kova. 

Ajatukset uudistuvat elämän myötä ja sitä tahtia, kun haastamme niitä uusilla asioilla. Opimme jatkuvasti myös jotain uutta. Toisin sanoen se, mikä oli kymmenen vuotta sitten, ei välttämättä päde enää.

Silti meitä jarruttavat usein ne vanhat ajatukset.

Itselläni oli pitkälle aikuisikään käsitys siitä, että en ole kovinkaan urheilullinen. Tämä johtui siitä, että monet olivat minua parempikuntoisia ja esimerkiksi parempia juoksemaan. Silloin kun en tiennyt liikkumisesta mitään, en osannut mittaroida kuntoa kuin juoksun perusteella. Sitten kun annoin liikunnalle mahdollisuuden, tajusin, että se sopikin minulle todella hyvin. Monet ovat edelleen minua parempikuntoisia ja vielä useampi parempia juoksemaan. Siitä huolimatta koen olevani urheilullinen.  

Mikä on sellainen asia, jota itse haluaisit tehdä tai oppia, mutta et ehkä ole uskaltanut? Oletko mollannut itsesi alas jossain asiassa, koska muut tekevät sen paremmin tai ovat tehneet sitä pidempään kuin sinä? Monesti vertailemme itseämme muihin, kun yritämme hahmottaa omia valmiuksia jonkin uuden suhteen. Vertailuun käytämme aiempaa itseämme, sitä mitä olemme joskus olleet.

Lakkaathan siis heti vertailemasta. Anna sille nykyhetken keholle ja itsellesi mahdollisuus!

Surullista on, jos ihminen jämähtää yhteen käsitykseen itsestään koko iäksi ja rajoittaa sillä tavoin elämäänsä. Oma minäkäsitys voi laahata jäljessä joko niin, että “en minä aiemminkaan ole siihen pystynyt” tai “en ole enää niin nuori ja upea kuin silloin”. 

Onhan uuden kokeileminen helpommin sanottu kuin tehty. Toisaalta kokeileminen on hyvä keino lähestyä jotain uutta ja isolta tuntuvaa. Kokeileminen on jonkin tekemistä niin, ettei siihen tarvitse antaa aivan kaikkea elämästään. Kokeile ja kehtaa, tuo Janakan Röyhkeyskoulu on esimerkiksi todella hyvä teos oman kehtaamisen kehittämiseen.

Nyt kun olen avannut taas tuon valtavan ja sekalaisen valokuvalaatikon, ajattelin hiukan järjestellä kuvia pääsiäisen aikana. Etsin lisää tyylivinkkejä.