Kulttuuria

Tervetuloa Pyynikille

Pyhäjärvi

Tervetuloa tänne luonnon keskelle, jossa kevät etenee vauhdilla! Haluan esitellä teille uudet kotikontuni, sekä mitä kaikkea olen nähnyt ensimmäisen viikkoni aikana täällä Pyynikillä.

Ensinnäkin Pyynikki on mainio matkakohde seikkailijoille, jotka arvostavat luontoa, ylämäkiä ja upeita maisemia! Pyynikki on juuri nyt hyvin trendikäs ajanviettopaikka. Se sopii sosiaalisen etäisyyden aikakauteen, jossa jokainen kaipaa hieman tervehenkistä helpotusta haastavaan ajanjaksoon. Tärkeää on vaan muistaa pitää turvavälit kunnossa. 

Eniten Pyynikistä saa irti lähtemällä matkaan kävellen. Lämmittele hyvin nilkat, lonkankoukistajat ja avaa etu- ja takareidet, sillä täällä riittää mäkiä!

Aluetta kutsutaan Pyynikiksi jostain tuntemattomasta syystä. Teorioita on monia, mutta ne ovat kaikki sekavia. Pyynikki saattaa olla monelle tuttu nimenä joko munkista tai oluesta, tai sitten molemmista. Positiivisia mielleyhtymiä riittää.

Pyynikki koostuu Pyynikinharjusta, jonka luonnosta monta kymmentä hehtaaria on suojeltua aluetta. En vaivaa teitä yksityiskohdilla, mutta sanottakoon, että harjulla on korkeutta merenpinnasta hyvin paljon ja se on valittu virallisestikin “arvokkaaksi maisemanähtävyydeksi”. En kyllä yhtään ihmettele miksi. 

Pyynikin näkötorni
Pyynikin näkötornin munkkeja jaksaa odottaa.

Pyynikin tunnetuin nähtävyys on Pyynikin näkötorni, jonne kaikki matkaavat sen kahvilan munkkien takia. Nyt sekä näkötorni että kahvila ovat kiinni, mutta muutaman askeleen päässä on näköalapaikka, josta saa käsityksen, kuinka kivassa paikassa sitä onkaan. Jos taas valitsee mennä näkötornilta harjun keskustan puolelle, päätyy ihastelemaan hienoja vanhoja taloja ja mukulakivikatuja.

Pyynikinharjun maasto on kalliota, männynjuuria ja hiekkaa. On hyvin suositeltavaa, että matkaaja katsoo mihin hän astuu. Korkeita paikkoja kammoavan seikkailijan jalat saattavat alkaa tutista mitä lähemmäs kallionreunaa uskaltautuu. Näin esimerkiksi tapahtuu itselleni aina, olen siinä mielessä melko toivoton.

Kallioita Pyynikillä
Kallion juurella, koska päälle en uskalla mennä, hehe.
Pyynikki vaarallinen rinne
Kiitos, tämä tieto riittänee.
Pyhäjärvi näkymä
Kuva harjulta Pyhäjärvelle, jonka puolisoni uskalsi käydä kallion reunalta ottamassa.

Harjulla (turvallisen välimatkan päässä reunasta) olen miettinyt, että ihmiselle tekee melko hyvää tuntea itsensä välillä pieneksi. Joskus neljän seinän sisällä omat pienet ongelmat ovat tuntuneet todella isoilta. Kun on käynyt hiukan kävelemässä ulkona, omat pulmat ovat asettuneet ehkä hieman paremmin hallittavaan mittasuhteeseen.

Harjulta näkee Pyhäjärvelle ja alhaalle rannassa sijaitsevalle Pyynikin Trikoon alueelle. Monet yrittäjät ovat joutuneet viime vuosina lähtemään tehtaan alueelta, mutta jotain muistoja menneestä on vielä jäljellä.

Pyynikin Trikoo
Haloo? Portinpielessä on vanha puhelin.
Pyynikin Trikoo
Piippu on osa Pyynikin voimalaitosta.
Älä hämää elämää
Elämänviisauksia. En tiedä, liittyykö kylttiin, mutta Mopo ja Ville Leinosen kappaleessa lauletaan: “Yksin sä voit kellon viisareita vääntää, mut älä hämää elämää.”

Trikoon alue kunnostetaan asunnoiksi tulevien kuukausien aikana. Saa nähdä, kuinka paljon alue vielä muuttuu ja mitä muistoja päätetään säilyttää.

Pyhäjärvi on juuri nyt hyvin kiinnostava nähtävyys. Käynnissä on tähän vuodenaikaan kiinnostava kamppailu viimeisten jäiden ja kesää lupailevan avoveden välillä. Pyynikin hiekkaranta on odotusasemissa. Suppailuvuokraamon kontti odottaa myös sesongin alkamista, ja niin muuten odotan minäkin!

Pyynikin hiekkaranta
Avovettä on jo näkyvissä.
Pyhäjärven kevät
Talven ja kesän taistelu Pyhjäjärvellä kuulostaa kilinältä. Kohta järvi on auki Pyynikin hiekkarannalle asti.

Pyhäjärvi kevät

Pyynikki on myös kuntoilijoiden keidas. Täällä on uimarannan ja lenkkipolkujen lisäksi paljon erilaisia portaita. Porrastreeneille on vaihtoehtoja loputtomasti. Kuntoileva matkailija voi vaikka aloittaa näkötornilta lähteviltä portailta Rosendahlin rantaan ja siirtyä siitä parin kierroksen jälkeen eteenpäin harjua pitkin. Vastaan tulee portaita eri jyrkkyyksillä ja pituuksilla, joten kyllästymään ei pääse.

Mainitsinko ehkä jo ne ylämäet? Mäkivetoja on mahdollista tehdä useassa paikassa, vaikka porraskohteiden välissä.

Lisäksi aivan läheltä löytyy Varalan urheiluopisto. Näin tänään rantakiviltä, että opiston aidan takana kajakit olivat esillä. Se sai minut unelmoimaan ihka ensimmäisestä melontaretkestä.

Pyynikki portaat
Porrastreenien huipulla maisema palkitsee.

Uudisasukas

Kiitos käynnistänne Pyynikillä! Suosittelen lähimatkailun asennetta kaikille, voi olla melko piristävää ihailla omaa ympäristöä ja arvostaa sitä, mikä on lähellä.

Pakko sanoa, että viihdyn uudessa kodissani oikein hyvin. Tällä viikolla on korostunut luonnossa liikkumisen palauttava vaikutus. Iloa päiviin tuo myös aivan selvä kevään eteneminen, jota ei voi olla huomaamatta. Sitä ei pysäytä mikään, mikä jo ajatuksena tuo todella paljon virtaa.