Yleinen

Ei mennyt niin kuin piti

Poikkeustila. Kokoontumisrajoitukset. Salit kiinni. Peruutuksia. Eristäytymistä.

Itkuhan siinä tuli. Tajusin, että minun on haettava treenikamani autioituneesta salista ja lähteä sanomatta kunnolla jäähyväisiä, koska muutto on jo niin lähellä. En tule enää valmentamaan tunteja CrossFit Herttoniemessä. Yksi vaihe elämässä loppui täysin yhtäkkiä. Siinä on ollut sulattelemista.

Kriisiä katsoo aina ensin itsensä kautta. Vähitellen sitä ymmärtää katsoa myös oman napansa ulkopuolelle. Tässä ei ole kyse minusta. Koko crossfit-yhteisö muun yhteiskunnan mukana on Suomessa kriisissä. Tämä on katastrofi, joka ajaa monia työttömyyteen ja hienoja yrityksiä alas. 

Tilanne on nyt tämä. Minusta on hyvä surra ja murehtia, jos siltä tuntuu. Ei tarvitse esittää mitään. Saa myös pelätä. Minäkin päätin irtisanoutua, muuttaa ja aloittaa uuden työn uudessa kaupungissa poikkeustilan sekä karanteenien aikana. Se ei ole dramaattista, monella muulla on paljon pahemmin asiat. Silti minuakin pelottaa, kuinka tässä käy.

Peloista huolimatta me teemme asioita. Vasta se on rohkeutta. Emme jää paikallemme, vaan jatkamme murehtimisen hoidettuamme eteenpäin.

Isäni sanoi, että tällaisissa tilanteissa täytyy yrittää katsoa ympärilleen yhtä askelta korkeammalta kuin muut. Se on hyvä ohje, sillä helposti vellomme omissa tai toisten pienissä jutuissa. Teemme näin siksi, koska se on helppoa. Pieniin juttuihin on helppo myös kuluttaa aikansa ja energiansa. Tuo aika ja energia kannattaa kuitenkin rajata niin, että keskittyy vaan tekemään omalla tontillaan kaiken niin hyvin kuin pystyy. 

Jos katsoo siltä korkeammalta askelmalta, näkee, että tässä on kyse siitä, että nyt jos koska pidetään huolta toisistamme. Tilanne on vakava ja tämä kyllä kestetään. Ja vaikka se koettelee, tästä voi seurata jotain todella hienoa koko yhteisölle.

Onko jotain mistä voi ammentaa? Todellakin. Treeneissä olemme harjoitelleet sietämään epämukavuutta ja yllättäviä tilanteita. Pitkän ja haastavan harjoitteen aikana yhteisöni urheilijat ovat tottuneet keskittymään vain siihen, mikä juuri nyt on edessä. Vaikutetaan siihen, mihin voidaan ja tehdään siinä parhaamme. 

On todella paljon asioita, joita voimme tehdä. Voi treenata ulkona ja kotona, kokeilla uusia tapoja liikkua. Itsekin voin rauhassa pakata kamani ja kirjoittaa jälleen tänne internettiin. Tällä tavalla olen yhteydessä teihin ja te myös ehkä tavallanne minuun. Eikä kukaan ole minnekään kadonnut. Kaikki ovat puheluiden ja viestien päässä.

Jokainen joutuu nyt kaivamaan itsestään ekstraa. Olkaa kilttejä älkääkä pyytäkö esimerkiksi salijäsenyyksiänne takaisin. Monen lempivalmentajanne palkka suli, joten antakaa tukenne. Jos teillä on idea haluamastanne palvelusta, kertokaa se yrittäjälle. Yrittäjät myös, olkaa rohkean avoimia tilanteestanne ja pyytäkää ajoissa apua. Tämä vaikuttaa koko harrastajakenttään kansallisesti, joten luotetaan toisiimme puolin ja toisin. 

Pidetään mielessä myös päätavoite. Teemme nyt kaikkemme, jotta virus ei leviäisi ja jotta emme kuormittaisi terveydenhuoltoa. Pysykää sitkeinä ja määrätietoisina, sillä tämä tulee olemaan pitkä ralli.

Palaamme vielä joku päivä normaaliin. Silloin olemme viisaampia ja vahvempia ja toivottavasti myös ylpeitä siitä, mitä ratkaisuja tässä hetkessä teimme.