Hyvinvointi

Voittaja-asento tuo itsevarmuutta

Hyvää alkanutta toukokuuta! Toukokuu tarkoittaa minulle viimeistä harjoittelukuukautta crossmediaopintojen parissa. Viimeistään tässä vaiheessa pitäisi osata myydä omaa uutta osaamistaan.

Oletko itse joskus joutunut hermostuttavaan tilanteeseen, jossa pitäisi pystyä vakuuttamaan muut?

Sanotaan suoraan, että minulla on usein tällaisten asioiden äärellä todella epävarma olo. Epävarmuutta koen erityisesti silloin, kun pitäisi jotenkin tehdä vaikutus tuntemattomille ihmisille, esimerkiksi olla vakuuttava työhaastattelussa tai esittäytyä uudelle työporukalle.

Ratkaisu tähän olisi “olla vain oma itsensä”. Silti rehellisesti myönnän, että minulle tilanne on usein tosi kiusallinen ja kamala.

Vieraiden ihmisten kohtaaminen ei ole ongelma, teen sitä lähes päivittäin crossfit-valmennuksissa. Mutta heti jos siihen kohtaamiseen sisältyy vaikutuksen tekeminen tai vakuuttaminen, alan helposti epäillä itseäni. Se, että olisi oma rento itsensä tuollaisessa tilanteessa, tuntuu yhtäkkiä ihan hemmetin vaikealta. Ei ole myöskään mikään ongelma auttaa muita, mutta oman erinomaisuuden korostaminen ei tunnu yhtään luontevalta.

Epävarmuus myös näkyy ja asentokin sen paljastaa. Ryhti huononee ja kädet tuntuvat ylimääräisiltä ulokkeilta. Tätä pitäisi välttää. Kuulemma itseään voi huijata itsevarmemmaksi ottamalla fyysisesti itsevarmemman asennon.

Yle julkaisi jutun, jossa kerrottiin, miksi sinunkin kannattaisi harrastaa poseerausta. Lihasten oikeanlainen pullistaminen sekä onnistunut poseeraus on olennainen osa fitnesskilpailua. Ylen jutussa fitnesskilpailijoiden poseerausvalmentaja kertoo, miten poseeraaminen itsessään on ihan raskasta treeniä, joka kehittää keskivartaloa sekä ryhtiä. Poseeraaminen kohentaa myös itsevarmuutta.

Ihan kiinnostavaa. Asennon ja itsevarmuuden yhteydessä on todellakin perää.

Egyptiläinen pyhimys. Tämä asento sopii, kun sinun pitää ilmentää muille jumalallisuuttasi.

Eräällä luennolla näin TED-talk videon, jossa kerrottiin, kuinka ihminen automaattisesti tietyissä tilanteissa ottaa valta-asemaansa kuvastavan asennon.

Jos olet altavastaaja, epävarma tai pelokas, hartiasi lysähtävät ja raajat käpertyvät. Asento on sulkeutunut ja pieni. Jos taas sinulla on hallitseva asema, selkä suoristuu, rintakehä pullistuu, kainaloihin tulee kuvitteelliset mandariinit ja jalkojen asento levenee. Asento on suuri ja voimakas.

Tällainen käytös on alkukantaista ja tuttua myös eläinkunnasta tai vaikkapa ihan salilta. Linnut levittävät soidinmenoissa siipiään ja röyhistelevät. Eniten penkkaava marssii rintakehä isosti auki hakemaan tankoon lisää levyjä.

Kun voitat jonkun kilpailun, teet automaattisesti saman kuin kaikki muutkin voittajat: nostat kädet ilmaan. Juoksijat tekevät niin, samoin nyrkkeilijät ja myös crossfit-urheilijat. Voiton hetkellä kehossa on ultimaattisen valta-aseman tunne, joka saa ottamaan asennon, joka on suurin mahdollinen. Myös sokeat urheilijat tekevät niin, vaikka he eivät ole nähneet muiden voittaessa reaktiota koskaan. Kädet lennähtävät ylös. Tunne on mahtava, kuningas.

Voiton tunne menee kehoon. Tarvittaessa se on mahdollista saada myös kehosta mieleen.

Tätä voi käyttää, kun et ole ihan varma, miten pitäisi reagoida.

Jos otat itsevarmemman asennon, otat haltuun myös enemmän henkistä tilaa. Hiljalleen asento ja mieli alkavat tuntua varmemmalta.

Tämä voisi olla hyödyllinen kikka esimerkiksi ennen työhaastattelua tai julkista puhetta. Ehkä jopa ennen treeniä? Jos pidät tietoisesti päällä hyvän ryhdin, leveän asennon ja leuan pystyssä, voit kohta astua muiden eteen varmempana, voittajan tunne kehossa.

Kuulin, että samalla tekniikalla voisi myös pakottaa itsensä hymyilemään. Kuulemma kun hymyilee väkisin peilin edessä 10 minuuttia, hymyilyyn käytettävät lihakset alkavat krampata. Näin hymy irtoaa helpommin 😀 Minusta tämä on jo liikaa ja menee manian puolelle!

Mikään näistä ei varmasti poista sitä, että olemalla oma itsensä pääsee varmasti kaikista pisimmälle. Mutta saisiko sitä teeskentelemällä itsestään itsevarmemman puolen esiin? Fake it ’till you make it, vai mitä mieltä sinä olet?

Seuraa blogia Facebookissa tai minua Instassa @elinaknaapi

Fiksasin myös blogin uudelleen Bloglovin’iin. Sitäkin kautta löytyvät postaukset jatkossa.