Vastuullisuus

Vaatevallankumous – liity sinäkin

Pesulapun ja vaatteen tuotetietojen tarkistaminen on mielestäni kansalaisvelvollisuus. Olen sanonut tämän jo aiemmin ja sanon sen taas, kun tällä viikolla vietetään Vaatevallankumous -kampanjaviikkoa.

Vaatevallankumouksen tarkoitus on herätellä vaatebrändit siihen, että ihmisoikeuksien ja ympäristön kunnioitus on nykyään stantardi, eikä mikään poikkeus tai markkinointikikka.

Jokaisen vaatebrändin tulee tietää ja pystyä avoimesti kertomaan omasta tuotantoketjustaan. Siksi on tärkeää, että kuluttajina olemme aina kiinnostuneita vaatteen alkuperästä ja siitä, kuinka vaate on oikein tuotettu.

Jos emme tiedä, niin kysymme.

Miksi vaatevallankumous on tärkeä?

Muotiteollisuuden hiilijalanjälki on suurempi kuin kansainvälisen lento- ja rahtilaivaliikenteen yhteensä. Pysähdy hetkeksi miettimään tätä tietoa.

Sen jälkeen ota huomioon tämä: Globaalissa vaateteollisuudessa on orjatyöhön verrattavia ilmiöitä. Kärsijöinä ovat erityisesti naiset, sillä vaateteollisuuden työntekijöistä heistä on 80 prosenttia.

Tekstiiliteollisuus pilaa myös ympäristöä, sillä se aiheuttaa 1,2 miljardia tonnia kasvihuonekaasuja vuosittain. Tonneittain tuotetusta tekstiilikuiduista päätyy kaatopaikalle tai poltettavaksi 73 prosenttia!

Vaatevallankumous on järjestetty kuuden vuoden ajan. Sinä aikana asiat ovat parantuneet jo paljon. Brändit kertovat entistä avoimemmin tuotantoketjuistaan, ompelijoiden minimipalkkoja on nostettu ainakin Bangladeshissa ja Kambozhassa ja työturvallisuuteen on kiinnitetty huomiota.

Silti työtä vielä riittää. Vähän aika sitten uutisoidun selvityksen mukaan kovinkaan moni suomalainen vaatebrändi ei osannut viestiä vastuullisuudestaan. Tämä oli melkoinen pettymys, sillä joukossa oli Makia, Marimekko ja monia muita vetäviä brändejä.

Ympäripyöreys ei riitä. Jos yritys markkinoi itseään vastuullisena, sen on pystyttävä myös kertomaan konkreettisesti, mitä se tekee vastuullisuuden varmistamiseksi.

Mitä voi tehdä?

Haastan sinut kysymään asiaa suoraan vaatevalmistajilta. Ota brändi, josta olet utelias, ja kysy somessa #whomademyclothes

Itse kysyn asiaa Levikseltä, Makialta ja jälleen kerran Karhulta.

Viime vuonna kysyin Karhu-lenkkareideni alkuperää sekä twitterissä että instassa, mutta en saanut ikinä vastausta. Olin saanut netistä selville, että vaikka Karhu on alkujaan suomalainen brändi, sen omistaa nykyisin italialainen perheyritys. Lenkkareita markkinoidaan hyvin suomalaisena. Sivustot osasivat kertoa kaiken Karhun historiasta, mutta mistään ei löytynyt tietoa tuotannosta! Varmasti monia meitä suomalaisia kiinnostelee, missä perinteiset Karhut tehdään nykyisin. Tarkistetaan, onko asiaan tullut kohennusta tänä vuonna.

Minusta on mahtavaa, että urheiluvaatteissakin on jo eettisiä brändejä. Olen jo aiemmin hehkuttanut Népra-urheiluvaatemarkkiä, joka on jo monen crossfit-harrastajan ultimate-suosikki. Lisäksi pisteitä annan Halla Hallalle, suomalaisyritykselle, joka valmistaa uima-asuja.

Leviksen farkkutakki on minun suosikkini. Povariin on ommeltu hoito-ohjeiden lisäksi myös info kierrättämisestä.

Tullaan taas siihen pesulappuun. Sen tarkistaminen on tärkeää, koska alkuperän lisäksi ostohetkellä saa tietoa vaatteen materiaalisekoituksesta ja ennen kaikkea huolto-ohjeista. Ne kertovat aina omaa tarinaa vaatteen kestävyydestä ja kuinka vaatteen käyttöikää voi pidentää. Tietty materiaali ei välttämättä ole pahempi kuin toinen, mutta lukemalla pesulappuja oppii tunnistamaan hölmöt sekoitukset.

Pesulapun tarkistaminen on kuin opettelisi uutta kunnollista tapaa. Siihen muodostuu ajan kanssa automaattinen ote, eikä sitä lopulta jätä koskaan tekemättä.

Kannattaa myös katsoa vaatteesta mahdollisesti kiertävät saumat ja että nukkaantuuko se jo heti hengarissa. Itse pidän kirpputoreista tämän takia, koska vaatteesta näkee heti, miten se kestää pesua.

Vaatteen ostamiseen tulisi suhtautua nykyaikaisella tavalla. Älä osta huviksesi tai turhaan. Osta vain tarpeeseen ja osta laadukasta. Tee itse, osta käytettynä tai lainaa, jos mahdollista. Tämän lisäksi rakasta vaatettasi mahdollisimman pitkään.

Vaaditaan yhdessä parempaa. Pidetään huolta itsemme ja muiden hyvinvoinnista tässäkin mielessä.