Hyvinvointi

Nostamisen taitoa

Kävin viime viikonloppuna painonnoston ohjaajakoulutuksen. Nyt on sellainenkin koulutus plakkarissa! Todella kiva taas oppia uutta ja laajentaa omaa tietämystä.

Kaksipåiväinen kurssi sisälsi todella paljon asiaa painonnoston ohjaamisesta varsinkin lapsille ja nuorille. Hyvä juttu, että painonnoston suosio kasvaa nuorten ja varsinkin tyttöjen piirissä. Monissa muissa lajeissa painonnosto on jo otettu osaksi oheisharjoittelua. Esimerkiksi sunnistajat ovat kuulemma alkaneet käyttää painonnostoa osana voimaharjoitteluaan.

Koulutuksesta sai paljon ja etenkin lisätarkkuutta omaan tekemiseen. Räjähtävää lantiota voisi lähteä tässä kevättä kohti metsästämään.

Käteen jäi myös paljon yleishyödyllisiä juttuja. Esimerkiksi se, mikä merkitys voimaharjoittelulla on terveyden kannalta. Voima merkitsee terveyttä eli mitä enemmän ihmisellä on voimaa, sitä todennäköisemmin on terve.

Voimaharjoittelu vähentää muun muassa kaatumisia ja parantaa luun tiheyttä. Siksi voimaharjoittelu on tärkeää etenkin vanhemmille kuntoilijoille ja myös naisille. Luun tiheyttä parantavat myös erilaiset hypyt ja tärähtelyt, joiden pitäisi olla osa painonnostoharjoittelua aina. Itse ainakin innostuin hyppyharjoituksista, ihan oman räjähtävyyden ja nopeuden takia.

Olisi hyvä, jos jokaisella olisi edes jonkinlainen käsitys siitä, millaista on oikeanlainen nostotekniikka. Nostamme joka päivä, joten se kannattaisi osata tehdä oikein.

Pienikin paino vaatii oikeanlaisen nostotekniikan. Alkuperäinen kuva: Voimapolku.info

Miksi sitten juuri painonnosto on hyvää voimaharjoittelua? Siihen on monta syytä. Esimerkiksi tempauksessa käytetään yhteensä 480 lihasta. Kyseessä on siis todellinen kokovartaloliike.

Painonnoston liikkeet vaativat todella paljon tarkkuutta ja tasapainoa. Ne edellyttävät siis voiman lisäksi kehonhallintaa, koordinaatiokykyä ja rytmiä eli toisin sanoen monenlaisten taitojen opettelua.

Monet varmaan jo tietävätkin, että jonkin asian oppimiseen tarvitaan 10 000 toistoa. Mutta jonkin taidon osaamiseen ja siihen, että sen osaa tehdä lähes automaattisesti, tarvitaan 100 000 toistoa.

Mieti hetki tuota 100 000 toistoa. Mieti jotain liikettä, omaa treeniviikkoa ja arvioi karkeasti, kuinka kauan sinulla menisi saavuttaa tuo määrä toistoja. Tarkoitus ei ole masentaa, vaan tähdentää harjoittelun ja hyvien toistojen merkitystä. On myös eräs tärkeä pointti, joka tulee seuraavaksi:

Ei ole sama, millaisia toistoja pankkiin tulee. Jotta oppii tekemään oikeanlaisia nostoja, etenkin harjoituspainojen on oltava oikeanlaisia.

Jos urheilija tekee epäonnistuneita ennätysyrityksiä kerta toisensa jälkeen, urheilija oppii hyvin vain epäonnistumaan. Koska ihminen lähinnä toistaa päivän aikana samoja ajatuksiaan kerta toisensa jälkeen, epäonnistunut suoritus jää mieleen toistumaan. Kannattaa siis mielummin tehdä onnistuneita nostoja, jotka jäävät mieleen ja jotka opettavat onnistumaan.

Toisin sanoen ei ole oikotietä onneen. “Taitava suoritus on oppimisen tulos.”

Tästä on todella mukava lähteä vetämään tunteja ja harjoittelemaan itsekin. Kun ajattelee 100 000 toistoa, tekee ihan mielellään niitä lämmittelyliikkeitä huolella ihan pelkällä kepillä tai tangollakin.

Hyvää treeniviikkoa ja onnistuneita nostoja kaikille!