Yleinen

Crossmediaa!

Olen siirtynyt crossfitista crossmedian puolelle! Haha, jep. Takana on siis nyt neljä viikkoa opintoja Laajasalon opistossa crossmediatuotannon linjalla. Meno on ollut intensiivistä. Tuntuu siltä kuin olisin ollut koulussa neljän viikon sijaan jo puoli vuotta.

Tässä postauksessa kerron teille hieman, mistä opinnoissa on kysymys. Ensimmäiseksi kuitenkin siitä, miksi aloitin opinnot. Pidän nimittäin todella paljon siitä, kun saan olla vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Vaikka osaan olla erinomaisesti itsekseni, pidän siitä, että minulla on vastavuoroinen yhteys muihin ihmisiin.

Ehkä minusta elämässä pitää olla tyyppejä, jotka kertovat havaintoja eteenpäin. Kun osaa kuvata, tehdä videoita ja muuta, siitä on todennäköisesti paljon hyötyä myös sen kannalta, mitä olen saanut aiemmin valmentajanakin tehdä.

Mitä crossmediatuotannossa opiskellaan?

Crossmediatuotanto vastaa mielestäni monimediatuottajan tehtäviä. Opiskelemme sisältöjen tuottamista eri alustoille, lähinnä verkkoon, ja myös erilaisilla välineillä. Myöhemmin opinnoissa on myös tiedossa sisältöjen tekemistä radioon ja televisioon. Opinnot kestävät 9 kuukautta.

Olen päässyt kokeilemaan asioita laidasta laitaan: valokuvausta, videokuvausta, haastattelemista, galluppien tekemistä ja monikameratuotantoa. Myös erilaiset editointiohjelmat ovat tulleet tutuiksi huimalla vauhdilla. Iltapäivisin olen ollut uudesta informaatiosta ja aivotyöskentelystä hellänä.

Ruodimme myös toistemme töitä. Esimerkiksi ensimmäisen kouluviikon perjantaina palautimme ensimmäisen valokuvaustehtävän. Oma suoritukseni ei mennyt läpi, vaan palautui minulle korjauspyynnöin. Kuvakoot eivät olleet sitä, mitä pyydettiin. Olin oikeastaan melko tyytyväinen, että niin kävi, koska siten sain tietää, missä on parannettavaa ja millä tavalla työ on tehtävä uudestaan. Treeneissäkään uudelleen yrittäminen ei tarkoita, että olisi ensimmäisellä kerralla lopullisesti epäonnistunut.

Sitä vartenhan opiskelu ja treenaaminen ovat, että opetellaan.

Jalkapalloa ja monikameratuotantoa

Yksi tähän asti suurin kokemus on ollut HJK Cup 2018 monikameratuotanto. Crossilinjalaiset vastasivat urheilutoimittajalinjalaisten kanssa cupin otteluiden livestriimauksesta IS-TV:lle. Olimme olleet tuossa vaiheessa koulussa vajaat kolme viikkoa, eikä itselläni ollut kovinkaan tarkkaa hajua mistään.

Kentän laidalla pääsi ottamaan pelaajista vauhdikasta lähikuvaa.

Ensimmäisen tuotantopäivän aamuna päätin vetää ylle treenivaatteet. Ajattelin, että niin saan pidettyä itseni harjoittelumielentilassa, ja olen valmiina urheilu-univormussani mihin vaan.

Olin tuon projektin toinen tuottaja. Sen lisäksi tein Telia 4G Areenalla kiertäen samaa, mitä kaikki muutkin: kuvaamista, ääniä, grafiikoita, apulaisohjaamista ja otteluiden ohjaamista. Moniin tehtäviin hyppäsin kysymällä “mistä oikein pitää painaa?”

Syvään päätyyn ja kylmään veteen pulahtamisten jälkeen homma alkoi olla jo aika hyvin hanskassa. Loppua kohden se alkoi näkyä jo tekemisen jäljessä.

Tuon viikonlopun jälkeen olin aivan puhki. Olen myös ehdottomasti sitä mieltä, että se on ollut yksi hienoimmista kokemuksista. Pääsin välittämään junnujen jalkapalloa ja olemaan mukana urheilukokemuksen jakamisessa. Mieleenpainuvinta oli ottelun ohjaaminen, jossa sain valita kamerat, joita striimauslähetyksessä käytetään. Kaiken kaikkiaan laskin, että olin mukana 26 pelin stiimaamisesssa.

Tuuli koetteli viimeisenä päivänä, mutta tunnelma oli jo ennalta ihan voittaja.

Tällä hetkellä kirjoitamme näppäimistö sauhuten uutisia, haastatteluja ja reportaaseja. Aikataulu on tiukka ja deadline hönkii niskaan. Mutta sitä se lienee monissa toimituksissa; juna kulkee ja jutut on saatava julkaistua.

Uuden opettelu on hauskaa ja rankkaa

Tästä kaikesta varmaan rivien välistä on luettavissa, että vauhtia on riittänyt! Olen joutunut pienentämään valmennuskalenteriani  rankalla kädellä. Perustunteja ja alkeisryhmiä koutsaan edelleen ja se on edelleen mahtavaa.

Omat crossfit-treenit palvelevat tällä hetkellä vain ja ainoastaan omaa jaksamistani arjessa. Näiden neljän viikon aikana olen toki kipuillut sen kanssa, etten pysty treenaamaan yhtä paljon kuin aiemmin. Toisaalta haluan pitää mielessäni oman jaksamisen realiteetit sekä sen myötä uudet tavoitteet. Haluan herätä virkeänä aamuisin, keskittyä koulussa, tehdä tehtävät hyvällä asenteella ja jatkaa arjessa muiden motivointia.

Paparazzi metsässä.

Minulla on haave, millaista sisältöä haluaisin tehdä tulevaisuudessa. Sellaista maanläheistä, innostavaa ja hyödyllistä! Tätä kohti mennään, joten jatkan harjoituksia.