Hyvinvointi

Kurkistus ekokampaamoon

Takana on paras ja aurinkoisin kesä, josta on saanut nauttia täysillä. Auringossaolon kyllä huomaa myös kuivahtaneista hiuslatvoista.

Hiukseni ovat jo pidemmän tovin kaivanneet kipeästi leikkausta. Samalla kuitenkin aika on tuntunut olevan kortilla. Aloitin toissa viikolla mediatuotannon koulutuksen, jossa eräs kuvareportaasitehtävä painoi päälle. Sitten sain idean; voisin yhdistää hiustenleikkausreissun ja käydä samalla tutustumassa kampaamoon, jossa olisi jotain erityistä.

Olen jo jonkin aikaa käyttänyt luonnonmukaisia hiustenpesuaineita ja kokenut ne itselleni erittäin sopiviksi. Luonnonmukaisuus kauneusalalla on minusta myös kiinnostavaa, joten otin yhteyttä Vallilan Heili -nimiseen ekokampaamoon. Sieltä annettiin minulle lupa tulla kuvaamaan paikkaa ja kyselemään ekokampaamon meiningeistä.

Astuin sisälle ihka ensimmäistä kertaa ekokampaamoon, joka näytti todella kivalta paikalta. Sisustus oli kierrätyshenkinen, nurkissa oli viherkasveja ja katosta roikkui myös hienoja ilmakasveja!

Minut otti vastaan iloinen Sara. Sara kertoi, että heillä käy kaikenlaisia asiakkaita, aikuisia ja lapsia. Minun käyntini aikana parturituolissa istui miesasiakas ja toinen saapui hetken kuluttua seuraavalle parturiajalle .

Jokaisella asiakkaalla on omat lähtökohtansa tulla ekokampaajalle. Toisilla syy piilee allergioissa eli aiemmassa altistumisessa jollekin synteettiselle aineelle. Toinen iso syy on ekologisuus ja vihreät elämäntavat. Ekokampaamossa tuotteet ovat biohajoavia ja lähes kaikki myöskin vegaanisia.

Ihmiset alkavat olla yhä enemmän tiedostavia. Oman hyvinvoinnin ohella myös luonnon hyvinvointi kiinnostaa.

Useat kampaamon kalusteista ovat kierrätettyjä.

Pääsin Saran johdattamana kurkistamaan myös takahuoneeseen, jossa kaikki taika eli muun muassa väriseosten sekoittaminen tapahtuu. Takahuoneessa oli hyllykkö täynnä purkkeja ja jauheita. Hyllykön päällä oli valikoima suteja, kuppeja ja vedenkeitin. Lavuaarin ympärillä kuivui värjäysarkkeja. Käytön jälkeen ne pestään, kuivataan ja otetaan taas uusiokäyttöön kun seuraavan asiakkaan hiukset värjätään.

Hiusväriseosta tehdessä kasvivärit sekoitetaan kuumaan veteen. Jos asiakkaalle tehdään vaalennus, tehdään savivaalennussekoite.

Toki myös kasvivärille voi olla allerginen kuten siitepölyllekin. Synteettisissä väreissä on enemmän ainesosia, kun taas kasviväreissä on vain jauhettu kasvinlehti sekä kuuma vesi, johon jauhe sekoitetaan.

En ollut tulossa värjäykseen, mutta Sara analysoi, että oman vanhan värini päälle voisi tehdä värjäyksen kasviväreillä. Myös savikirkastamiskäsittely olisi mahdollinen. Jokainen tapaus tietysti ottaa huomioon erikseen, myös hiusten oma kunto. Kasvivärit mukailevat pitkälti hiuksen omaa luonnollista väriä, jolloin myöskään juurikasvusta ei tule niin näkyvä.

Kampaamossa käytetyt pesu- ja muotoiluaineet ovat myös luonnonkosmetiikkaa. Esimerkiksi hiuslakka on niin sanottua märkälakkaa tai sen sijaan käytetään suolasuihketta.

Ekopharma on suomalainen tuotemerkki. Sarjasta löytyy myös pesuaine lapsille.

Sara aloittaa kuivien hiusteni leikkaamisen. Sara on toiminut ensin kampaajana ja kouluttautunut myöhemmin ekokampaajaksi. Hän kertoo, ettei halua kuormittaa luontoa enempää ja pyrkii työskentelemään luontoa kunnioittaen. Hän tekee niin itsensä ja muiden hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Sara kertoo, että asiakas pyritään ottamaan kokonaisvaltaisesti huomioon. Heidän ekokampaamossaan yksi palvelu on esimerkiksi rentouttava intialainen päähieronta. Siinä käydään läpi hartiat, käsivarret, niska, kallonpohja, hiuspohja, kasvot ja korvat. Hykerrän pelkästä ajatuksesta! Pyrkimys on, että lähtiessä asiakkaalla on hyvä fiilis. “Rentoutunut ja nätti.”

Kauneus on muutakin kuin pintaa. Sara sanoo, että kauneus tulee sisältäpäin ja se voidaan tuoda kivoilla tavoilla esille.

Kiitos Vallilan Heilille ja etenkin Saralle ihanasta tuokiosta. Sain koulutehtäväni läpi, mutta koska käynti oli niin inspiroiva, halusin kirjoittaa siitä tännekin.

Sara kysyi minulta, miksi halusin tutustua juuri ekokampaamoon. Vastasin, että minua kiinnostavat kunnolliset teot. Toivottavasti media-alan koulutuksen myötä pääsen tekemään tällaisia oivalluksia enemmänkin. Ekokampaamo on minusta taas yksi tapa, jolla asiat tehdään taas hieman kestävämmin ja fiksummin.