CrossFit

Kädet kovilla? Treenikäsien hoito, huolto sekä sielunelämä

Jäljet lattiassa

Käsien hoitoa olen käynyt läpi tällä ja viime viikolla, erityisesti crossfitin alkeistunneilla. Kämmennahan repeäminen on crossfit-treeneissä on yleistä, mutta pirullista. Menestyksekäs roikkumista edellyttävä treeni voi katketa, kun nahka repsahtaa auki ja haavaa kirvelee niin, että silmissä säkenöi. Tässä postauksessa on hieman niksejä sekä pari kokemuksellista tarinaa treenikäsiin liittyen.

Oma ahdinkoni käsien kanssa alkoi heti On rampilla. Iho oli siihen aikaan vielä pehmeän kokematon. Roikkuminen sattui. Sain heti ihon alle pienen verenvuodon, josta muodostui hassun näköinen musta pilkku. En ollut harrastanut kovinkaan kauaa, kun ensimmäisen kerran iho repesi keskisormen juuresta.

Varsinkin niillä, joilla puristusvoima on vasta kehittymässä, iho pääsee helposti hankaamaan tankoon. Siitä yleensä syntyy rakkula, joka kovettuu. Seuraavissa treeneissä kovettuman alle syntyy toinen rakkula ja niinpä koko paketti aukeaa yhdessä roimassa heilahduksessa.

Käsien kohtalo on jokaiselle ristiinkuntoilijalle tuttu pulma. Crossfitia harrastavien kesken kädet myös puhututtavat paljon. Käsien kuulumisia jaetaan hyvin tavanomaisesti muille treenaajille ja kämmenkondista vertaillaan mielenkiinnolla. Onko tullut paha rakkula, mikä kohta on auki tai mikä kohta kannattaisi ehkä seuraavaksi teipata.

Salin ulkopuolellakin crossfitaaja saattaa puhua käsistä, mutta harvoin hän saa osakseen muuta kuin mykistynyttä hämmennystä ja järkyttyneiä ilmeitä. Silloin crossfitaaja saattaa tyytyä tutkailemaan hiljaa itsekseen omia kovettumia, hiukan nyhtää niitä tai jopa hampailla pureskella.

Avonaiset kämmenet eivät ole missään nimessä hieno juttu. Haava on altis bakteereille ja se myös levittää bakteereita. Avohaava myös estää täysipainoisen treenaamisen.

Ikävältä haverilta voi yrittää välttyä pitämällä kädet kunnossa. Kovettumat kannattaa pitää mahdollisimman pieninä ja tasaisina. Niitä voi tasoittaa hohkakivellä, hiekkapaperilla tai leikkurilla. Itse suosin vanhaa kunnon keinoa eli halpishöyliä, niillä saa höylättyä siistejä liuskoja. Tärkeintä on tasoittaa kaikenlaiset kulmat ja roikkuvat iholärpäkkeet.

Kannattaa myös pyrkiä pitämään iho elastisena. Pese käsistä kuivattava magnesium pois heti treenin jälkeen ja käytä käsirasvaa.

Ihoon kohdistuvaa painetta voi yrittää helpottaa suojaamalla kädet treenin aikana. Verkkokaupoista löytää jo melko kattavan valikoiman erilaisia lämsiä. Käsineitä en suosittele normaaliin treeniin, sillä nekin saattavat loppupeleissä hiertää kämmentä, elleivät ne ole oikein istuvat. Monissa kilpailuissa käsineitä ei myöskään hyväksytä varusteena.

Budjettivaihtoehto on askarrella lämsät itse urheiluteipistä. Seuraava postaus täällä blogissa sisältää teippilämsien tekoon simppelin perusohjeen, jonka voit ottaa talteen.

Urheiluteippi
Urheiluteippi on crossfit-urheilijan käsien pelastus.

Entä mitä pitää tehdä, jos tai kun iho repeää?

Ihan ensimmäiseksi haava kannattaa tietysti pestä. Kokematon saattaa yllättyä, kuinka paljon juoksevan veden alle repeytyneen käden vieminen voi kirvellä. Itse joudun puremaan huulta ja polkemaan jalkaa, että selviän pahimmasta alkukirvelystä. Onneksi kirvely helpottaa hetken päästä.

Puhdistukseen on hyvä käyttää neutraalia pesuainetta. Älä desinfioi haavaa liikaa, jotta hyvät bakteerit pääsevät vaikuttamaan.

Ylimääräinen roikkuva iho kannattaa leikata irti saksilla. Kokemuksesta voin kertoa, että repiminen yleensä pahentaa tilannetta.

Tässä vaiheessa kannataa muistaa puhdistaa kaikki paikat ja välineet, joihin on saattanut avonaisella kädellään koskea. Niitä voi olla tangot, rigi, wall ball, soutulaite… Tämä on mukava palvelus seuraavalle treenaajalle, jotta hänen ei tarvitse tahmata itseään likaiseen kahvakuulaan.

Tuoreen haavan kanssa eläminen on mielenkiintoista, ja suihkussa käyminen on kenties se pahin osuus. Olen joskus yrittänyt käyttää kumihanskaa, jotta saan hiukset pestyä, mutta jostain sitä kirvelevää vettä kuitenkin sinne haavaan pääsee.

Haavan päälle kannattaa laittaa läjä Bepanthenia varsinkin yön ajaksi, jotta se saa rauhassa vaikuttaa ja myös kosteuttaa.

Seuraavissa treeneissä joudutkin miettimään, miten haavan kanssa pärjäät. Voi olla, että roikkuminen ei onnistu, tai sitten joudut laittamaan kunnon suojat selviytyäksesi.

Avomieheni kokeili kerran, miltä tuntuu treenata avohaavasta huolimatta. Mankkua käteen vedet silmistä vuotaen. Tuloksena oli niin kamalat rakkulat, ettei viikkoon voinut koskea mihinkään. Myöhemmin hänelle tarjoutui mahdollisuus hoitaa käsiään ostoskeskuksessa ilmaisessa käsihoitotuote-esittelyyssä. Kävi ilmi, että tuote oli käsiä pehmentävä suolakuorinta. Ja taas vedet vuosivat silmistä.

Jos välttämättä haluat roikkua eikä vaihtoehtoja ole, voit kokeilla teipin lisäksi esimerkiksi rakkolaastaria ja kinesioteippiä. Ne toimivat molemmat erinomaisesti kämmenhaavoihin.

Muista, että tähänkin vaivaan auttaa parempi lihaskunto! Sitä mukaa, kun puristusvoima kehittyy, myös ihon hankautuminen vähenee. Sitä mukaa et enää tarvitse ylimääräisiä apuvälineitä saati kikkoja.

Niin, ne lämsäohjeet? Katso seuraava postaus!

1 thought on “Kädet kovilla? Treenikäsien hoito, huolto sekä sielunelämä”

Comments are closed.