Hyvinvointi

Tavoitelista 2018

crossfit herttoniemi, wall ball, Elina Knaapi

Hauskaa alkanutta vuotta! Kalenterista on kääntynyt uusi puhdas sivu. Tämä on aikaa jolloin jokainen on innoissaan aloittamassa jotain uutta tai tekemässä jotain muutoksia.

Puhdas sivu oikein kutsuu kirjaamaan ylös tavoitteita. Eikä niitä ole lainkaan vaikea keksiä. Esim:

x säännöllinen ateriarytmi

x aikaisemmin nukkumaan

x tasaisemmin treeniä, ehkä hiukan kovemmalla intensiteetillä

x venyttelyä joka päivä tunti

x uusi harrastus!

x rahan säästäminen

x jotain suurta: uusi työ, uusi asunto?

x parempaa huolenpitoa huonekasveille

x vähemmän televisiota, enemmän aikaa sosiaalisille suhteille

x ympäristövastuullisuutta: vähemmän aikaa suihkussa, enemmän kasvispäiviä

x matkustelua

x jne..

On hyvin helppoa kynä sauhuten kirjata mitä kaikkea haluaa ja miten kaikilla tavoilla voi toteuttaa parempaa uutta vuotta. Ongelmia ja haasteita tulee sen jälkeen kun bujo on täytetty. Sitten kun puheet eivät enää vie eteenpäin, vaan on toteuttamisen aika.

En vastusta yhtään tavoitteiden listaamista. Pidän itsekin suunnittelusta, ideoinnista ja aikatauluttamisesta. On tärkeää hahmottaa, mitkä ovat omia tavoitteita, mutta samalla on varottava, ettei lista pääse nielaisemaan tekijäänsä.

Usein huomaan, että olen tehnyt itselleni liian tiukan tavoitelistan, jossa moni juttu pyrkii kärkisijoille. Moni tavoite pitäisi toteuttaa ensimmäisenä ja mieluiten heti. Aika ja voimat eivät riitä, kun yritän ratkaista miten kaiken tärkeän voisi tehdä yhtäaikaa.

Jouluna ja välipäivinä luin Joni Jaakkolan Väkevä elämä –kirjaa, johon tutustumista voin suositella. Se terästi käsitystäni hyvinvoinnista ja miten esim. treenaaminen vaikuttaa hyvin moneen elämän osa-alueeseen. Osa-alueita on elämässä monia, eikä treenaaminen tietenkään yksinomaan ratkaise kaikkea. Keskenään hyvin erilaiset alueet tulisi saada jonkinlaiseen harmoniseen tasapainoon.

Kun luonnostelee tavoitelistaa 2018, olisikin hyvin oleellista tunnistaa, mitä tavoitteet tarkoittavat kokonaisvaltaisesti. Kuinka paljon ne vaativat ja ennen kaikkea ovatko ne linjassa sen kanssa, minkä kokee kaikista tärkeimmäksi elämässään pitkässä juoksussa. Esimerkiksi jos kaavailet painonpudotusta ja parempaa kuntoa, on tärkeää hahmottaa, miksi haluaa ne saavuttaa. Itselläni liikkumisen maailma avautui, kun keksin muita syitä pitää huolta kunnostani kuin tavoitefarkut.

Todellisuutta on, että kaikkea ei voi hoitaa täysillä samaan aikaan. Tämän sain tuta taakse jääneen vuoden aikana. Jos elämässä on meneillään iso muutos, se vie resursseja muilta asioilta. Se on ihan ok. Se on elämää ja tulee myös aika, jolloin ykköseksi voi nostaa jonkun toisen asian. Sitä on elämän tasapaino. Ei täydellistä harmoniaa, mutta valtaosin toimivaa systeemiä, jossa on tilaa myös epätäydellisyydelle.

Minulle aiheuttaa usein tuskanhikeä, kun en saa jotain toimimaan niin hyvin kuin haluaisin. Innostun kuitenkin samaan aikaan helposti, ja niinpä päädyn kirjaamaan tavoitelistalleni asioita tårta på tårta. Sitten suhtaudun tavoitteisiin kovan päättäväisesti. Pian löydän itseni umpikujasta, jossa on paljon meneillään, mutta hyvin vähän kuitenkaan aktualisoituu teoiksi tai tuloksiksi.

Niinpä omalle puhtaalle sivulle tulenkin kirjaamaan

x tunnistaa tärkeät asiat, jotka ovat jo nyt elämässäni

x itseeni tutustumisen jatkaminen

x hyväksyä edelleen omat mokat ja oma epätäydellisyys osana elämää

x lisää armollisuutta, mutta joustavan määrätietoisena pysymistä

On vaan hyväksyttävä, että hyvistä aikeista huolimatta tavoitteen toteuttaminen saattaa kohdata useitakin takaiskuja. Siksi tärkeille asioille on suotava niiden vaatima aika ja energia. Tärkeät asiat taas tunnistaa, kun jatkaa itseensä tutustumista ja omien arvojensa tutkailua. Se mahdollistaa myös sen, että tavoitelistaa voi muuttaa ja parantaa.

Kun tärkeät asiat ovat selvillä, niille haluaa antaa kaikkensa. Liika kovuus ei kuitenkaan ole hyvä asia. Jos jokin ei mene heti priimasti, niin sen sijaan, että särkyisi takaiskun takia samantien pirstaleiksi, onkin otettava vastoinkäyminen joustavasti vastaan ja määrätietoisesti painettava sitä vasten.

Toivottavasti tällainen stormailu ehkä vähensi painetta. Toivon, että sinäkin saavutat sen, mitä listallesi ehkä kirjasit. Toivon, että pyydät rohkeasti apua niiden toteuttamiseen ja että pystyt suhtautumaan mahdollisiin takaiskuihin ninjamaisen ketterästi. Elä hetkessä, täysiä.

To do -listojen lisäksi voi bujoon kirjoittaa myös jo toteutuneita tavoitteita. Muitathan antaa myös niille arvoa?