Hyvinvointi

Tule valmiiksi niin loppuu se kehitys

Nopein tapa pysäyttää kehitys on ajatella olevansa valmis ja oikeassa.

Kävin taas lisää pt-koulussa Turussa. Teemana oli mm. yrittäjyys ja voimaharjoittelu. Eveliina Tistelgren veti meille Bodyweight-koulutuksen, josta opin uusia harjoitteita, ja muutenkin oli mukavaa seistä päällä ja käsillä. Aika monia liikkeitä ranteiden lämmittelyyn ja keskivartalohallintaan on tullut muisteltua tällä viikolla. Rento koulutuskerta!

Tärkein oppi, jonka sain Eveliinan koulutuksesta, ei oikeastaan liittynyt päälläseisontaan. Minulle tärkeintä antia oli ohje, että vaikka kuinka kehittyisi, oppisi uutta ja viisastuisi, aina täytyy olla avoin oppimaan uutta. Koskaan ei saa ajatella olevansa valmis, sillä silloin kehitys pysähtyy. Tämä on ihan totta, olen niin samaa mieltä.

Kun mietin omia eväitäni valmentamisen ja urheilun suhteen, mieleeni tulee todella helposti asioita, joita en hallitse tai joista en vielä tiedä paljoa. Suurin syy kuitenkin miksi itse innostuin liikkumisesta liittyi siihen, että saan oppia joka päivä uutta. Vaikka kehittyminen onkin tavoite, aina löytyy uutta opittavaa!

Kehitysloppuu

Tiedättekö, kuka on Juha Hurme? No, ei sillä väliä, hauska ja viisas mies. Hän on kirjoittanut:

Joka väittää olevansa tänään kypsä, pilaantuu huomenna.

Kaiken tietävä, “valmis” ihminen on oikeasti umpimielinen ja vuorovaikutukseltaan eristäytynyt. Jos tietää jo kaikesta kaiken, ei oikeastaan ole enää mitään tarvetta keskustella kenenkään kanssa. Mielestäni pahin mahdollinen valmentaja olisi aina oikeassa ja tuuttaisi omaa tietämystään muille yksisuuntaisesti. Avoin ihminen on kiinnostunut ja silloin hänellä itsellään on paljon enemmän annettavaa myös muille.

Olen kuullut ja niin myös uskon, että valmentamisessa ei voi tulla koskaan valmiiksi. Sama pätee omaan kehitykseen urheilijana. Vaikka se voi tuntua raastavalta, niin toisaalta se opettaa sietämään keskeneräisyyttä. Se taas on voimavara muussa elämässä. Sitä huomaa esimerkiksi töissä tai opinnoissa olevansa rennompi mokien suhteen ja vastaanottavaisempi uudelle noin niin kuin ylipäätään.

kehitysloppuu2

Eveliinan erittäin hyvä pointti numero 2: Oppia voi myös muilta kuin valmentajilta.

Yhdessä treenatessa ja esimerkiksi jakaessa toisen kanssa tangon pääsee näkemään treenikaverin liikettä. Tähän kannustetaan meidän salilla. Toisen kanssa treenatessa on mahdollisuus oivaltaa, mitä asioita korjaamalla suoritus paranee.

Voit oppia niiltä, joita opetat, ja niiltä, joiden kanssa olet vaikka vain hetkittäin tekemisissä.

Mielestäni oppia voit myös niiltä, joiden kanssa olet eri mieltä tai jollainen et halua olla. Se terästää sitä, mitkä asiat ovat minulle tärkeitä ja miksi oikein ajattelen tietyllä tavalla. Kaikesta ei tarvitse ottaa eväitä omaan tekemiseen.

Hyvä puoli crossfitissa on, että se opettaa ennakkoluulottomuutta. Lajille on tyypillistä monipuolisuus, tarttuminen uusiin juttuihin ja viimeiseen asti rutiinin välttely. Toki uusien asioiden kokeileminen ja mukavuusalueen ulkopuolelle meneminen tuntuvat joka kerta haasteellisilta. Olen kuitenkin oppinut, että niistä mitä todennäköisemmin selviää.

Toisin sanoen vieraita juttujakaan ei tarvitse tuomita, vaan niistä voi ottaa selvää ja kokeilla ensin. Sitten voi kerätä itselleen talteen hyvät asiat ja antaa niiden asioiden olla, jotka eivät toimi.

Kun mietin, miksi haluan tietää lisää valmentamisesta, niin kenties tällaiset asiat ovat niitä kaikista kiinnostavampia. Se, mitä kehittyminen urheilijana oikeasti edellyttää.

Ymmärrän kyllä, miksi on mukavampaa olla oikeassa ja kannoissaan järkähtämätön. Oman keskeneräisyyden myöntäminen voi olla todella pelottavaa, sillä se voi tuntua oman haavoittuvaisuuden paljastamiselta. Mutta onko se sitten vahvuutta?

Elämästä ei saa yliotetta olemalla aina oikeassa. Sopuun oman itsensä kanssa pääsee ymmärryksellä, rehellisyydellä ja olemalla valmis tarvittaessa jopa muuttamaan omaa ajatteluaan. Mielummin miettien tulevia juttuja kuin märehtien kaikkea ollutta ja mennyttä.

kehitysloppuu6
Äiti. Mitä sä teet?