CrossFit Kisat

Sähellysten Open 2017

Miten on CrossFit Open mennyt noin niin kuin omasta mielestä?

Minulle tämä on ollut oikea Sähellysten Open 2017. Elinan lajit:

17.1 Näyttävä tulostensyöttömoka
17.2 Vatsatauti: ei tulosta
17.3 Tempaustöpeksintä

Tehdään siis tässä vaiheessa pientä Open-kertausta.

17.1 meni lajina hyvin, mutta melko näyttävä moka tuli tehtyä tulosten syötössä. Oli hienoa käydä taas viime viikonloppuna Kuopiossa treenaamassa, siellä asti oli huomattu mitä tuli tehtyä. Ei suinkaan, tosi hauskaa oli asialle naureskella ja Kuopiossa on niin hienoa aina käydä treenailemassa. Mutta ei mennä siihen vielä.

17.2 kohdalla sähläily nimittäin jatkui, kun laji jäi “turkuloosin” eli omituisen vatsataudin takia suorittamatta määrätyn ajan eli pe-ma välillä. Turun reissu + vatsatauti: ei hyvä.

Tein 17.2:n torstaina juuri ennen seuraavan lajin julkaisemista. Se näytti siis tältä:

Complete as many rounds and reps as possible in 12 minutes of:
2 rounds of:
50-ft. weighted walking lunge
16 toes-to-bars
8 power cleans
Then, 2 rounds of:
50-ft. weighted walking lunge
16 bar muscle-ups
8 power cleans

Etc., alternating between toes-to-bars and bar muscle-ups every 2 rounds.

Women use 35-lb. dumbbells

Toisin sanoen askelkyykkyä käsipainojen kanssa, varpaita tankoon ja rinnallevetoja käsipainoilla. Kaikki huipentuu muscle uppeihin, eli itsensä pitäisi pystyä heilauttamaan tangon päälle 16 kertaa.

Tässä lajissa ei ollut mitään ihmeellistä, Toes to baritkin kulkivat ihan ok. Oli todella hieno juttu, että jumppakaveri tuomaroi, vaikkei se enää mikään virallinen suoritus voinut olla. Kyllä suoritukseen saa aina silloin laitettua enemmän. Sain ensimmäisen osan suoritettua viiden minuutin pintaan ja loppuaika yritettiin ensimmäistä muscle uppia. Eipä ollut muuten lähelläkään.

scorecard17.2

Muscle uppia rimpuillessa hoksattiin tuomarin kanssa, millä tavalla saan tehtyä chest to bareja. Ei lainkaan sama liike, mutta hyvä juttu silti.

Seuraavana päivänä paljastettu 17.3 näytti nimittäin tältä:

Prior to 8:00, complete:
3 rounds of:
6 chest-to-bar pull-ups
6 squat snatches, 65 lb.
Then, 3 rounds of:
7 chest-to-bar pull-ups
5 squat snatches, 95 lb.

*Prior to 12:00, complete 3 rounds of:
8 chest-to-bar pull-ups
4 squat snatches, 135 lb.
*Prior to 16:00, complete 3 rounds of:
9 chest-to-bar pull-ups
3 squat snatches, 155 lb.
*Prior to 20:00, complete 3 rounds of:
10 chest-to-bar pull-ups
2 squat snatches, 175 lb.
Prior to 24:00, complete 3 rounds of:
11 chest-to-bar pull-ups
1 squat snatch, 185 lb.

*If all reps are completed, time cap extends by 4 minutes.

Tässä jumpassa oli siis ensin kahdeksan minuuttia aikaa suorittaa kolme kierrosta chest to bareja ja tempauksia 29 kilolla (miehet 43 kg) sekä toiset kolme kierrosta chest to bareja ja tempauksia 43 kilolla (miehet 61 kg). Jos näistä selviytyi alle kahdeksassa minuutissa, sai edetä seuraaville kierroksille.

Jos minun pitää jokin jumppa kiteyttää kaikkien aikojen täysin ultimaattiseksi sähellykseksi, niin tämä on se.

Oma ennätykseni tempaisussa on 45 kiloa, joten tempaisut vastaopittujen chest to barien kanssa olivat aikalailla oman osaamisen rajoilla.

Lämmittelyssä aiheutin kuumotusta, kun en saanut mitenkään päin ylös 40 kiloa. Epätoivoisten yritysten jälkeen olin lopulta pyllylläni lattialla. Kokeilin myös toiveikkaana chest to bareja ja nekin näyttivät jäävän vajaiksi. Se ei luvannut lainkaan hyvää…

Omat fiilikset ennen lajin aloittamista olivat pahimmat mahdolliset. En luottanut itseeni ja olin melko varma, etten pääse kovinkaan montaa kierrosta eteenpäin.

Kellon startatessa chest to barit lähtivät kuitenkin kulkemaan. Ykkösinä, mutta kuitenkin. 29 kilon ”tosi kevyistä” tempaisuista sen sijaan taisin koheltaa muutamat toistot ennen kuin sain yhtäkään hyväksyttyä. Tanko lenteli sinne tänne. Kerran se kolahti rigin koukuun ja putosi käsistäni. Armotonta säätämistä!

Omassa päässäni totesin, että tämä ei kyllä hyvin mene. Tuollaisessa tilanteessa ei kuitenkaan ole muuta vaihtoehtoa kuin mennä eteenpäin ja tehdä kaikesta huolimatta parhaansa. Myös omaa asennetta oli pakko parantaa.

Hiljalleen tempaisut alkoivat kulkea, eikä pummeja tullutkaan. Sitten olinkin sen 43 kilon vuoro.

En edes tiedä mitä ajattelin, kun se tapahtui, mutta sain sen ylös. Olin todennäköisesti hyvin vakavalla naamalla. Muistan kyllä, että mietin miten vahva oikeastikin olen ja että ei tämä nyt voimista kiinni ole. Sitten otin sen uudestaan. Polvi meinasi kääntyä itselleni tyypilliseen tapaan lattiaan, mutta juuri ja juuri se pysyi ja paino tuli ylös. Kolmas nosto epäonnistui, mutta sitten kahdeksan minuuttia olikin täynnä.

Jälkikäteen minulla oli todella onnistunut olo. Ei siksi, että tulokseni olisi ollut minusta kova, vaan lähinnä siihen, että onnistuin rämpimään sieltä kohellusten seasta. Olin tyytyväinen, että sain omat hermoni kuriin. Siihen auttoi todella paljon muiden tsemppi ja kannustus. Jostain pohjalta se itseluottamus löytyi ja onnistuin kiskaisemaan chest to barien välissä ylös sellaisen painon, joka oli enemmän kuin mitä olin pumminut lämmittelyssä.

tempaustöpeksintä

Ehkä tuollainen kunnon töpeksintäsuoritus oli tehtävä, jotta Openit alkoivat kulkemaan.

Nyt olin viime viikonloppuna tosiaan Kuopiossa tekemässä 17.4 lajia, joka oli uusinta viime vuodelta:

Complete as many rounds and reps as possible in 13 minutes of:
55 deadlifts, 155 lb.
55 wall-ball shots, 14-lb. ball to 9-ft. target
55-calorie row
55 handstand push-ups

Lajille voisi antaa nimen ”17.4 – onhan piuha kiinni”, koska viime vuonna noin 30 sekuntia kului pimeäksi menneen soutulaitteen ihmettelemiseen. Uusintasähläyksen pelossa, tiedättehän. Ehdin silloin juuri ja juuri soutaa kalorit. Päälläseisontapunnerrukset olivat tosi kaukana vielä silloin.

Tähän suoritukseen lähdin taktiikalla 11 mavea vaikka henki menis. Pilkoin siis 70 kilon maastavedot 11 noston sarjoihin, ja varsinkin pari viimeistä sarjaa tuntui jo raskaalta. Maastavedot, wall ballit ja kalorit olin suorittanut aikaan 10:09.

Sain 18 toistoa paremman tuloksen kuin viime vuonna. Tein päälläseisontapunnerruksia oikeasti vaikka kuinka monta, mutta iso osa niistä oli ei hyväksyttyjä toistoja. En ylösalaisin puuskuttaessani ihan sisäistänyt noottia, että käteni olivat liian leveällä ja sallitun alueen ulkopuolella.

Vielä on yksi Open-laji jäljellä, ja sen jälkeen Openeista on todellakin selvitty! Huhhuh. Sitten voidaan käydä läpi, mitä tuli opittua. Ainakin nyt olen huomannut, että omalla tasollani kehitystä viime vuoteen on tullut monellakin saralla. Myös pää kestää yllättävän tiukkoja tilanteita.

Mutta noin niin kuin kaiken kaikkiaan Open on kyllä siisti juttu. Se saa harrastajista aikatavalla enemmän irti kuin normaalisti. Parasta on, kun joku istuu ja puuskuttaa tosi hyvin menneen suorituksen jälkeen lattialla ja ilme on niin epäuskoinen. ”En ois ikinä uskonut!”