CrossFit Hyvinvointi

Kun ego tulee tielle

Keksin kaksi tapaa, joilla oma ego voi tulla treenaamisen ja ylipäätään kehittymisen tielle.

CrossFit koettelee jokaisen fyysistä kuntoa ja henkistä lujuutta. Ratkaisevasti se minusta kuitenkin koettelee jokaisen egoa. Kuinka hyvin siis kestät sen, että et osaa yhtä hyvin tai samoja asioita kuin muut? Tämä kolahtaa jokaiseen yksilöllisesti, joihinkin kovempaa kuin toisiin.

Este kehittymiselle egosta tulee, kun ajattelet näin:

1. Osaat jo kaiken

Tai näin ainakin luulet tai haluat muiden luulevan. Et jaksa kuunnella ohjeita, sillä sinussa ei ole mitään korjattavaa. Tai jos on, muut eivät saa sitä nähdä. Odotat vain ensimmäistä tilaisuutta päästä osoittamaan muille, kuinka etevä ja kova olet.

Muutenkin kehitysideoiden vastaanottaminen on sinulle turhaa. Haluat vain päästä treenaamaan ja kiinni isompiin painoihin mahdollisimman nopeasti. Luulet siten tekeväsi kaikkiin vaikutuksen.

Lopputuloksena meuhkaat. Teet hiukan sinne päin, koska standardien noudattaminen hidastaisi liikaa.

Tekeminen näyttää pöljältä ja vaaralliselta, mitä se onkin. Todennäköisesti olet vaaraksi paitsi itsellesi, myös muille. Keskityt niin paljon itseesi, että et tajua ajatella vieressä olevia.

2. Olet huonompi kuin muut

Tai näin ainakin luulet tai uskot muiden ajattelevan. Tämä on egon hellimistä hieman toisella tavalla. Et kestä sitä, että et osaa vielä kaikkea, siispä lakkaat yrittämästä. Lopulta pahimmassa tapauksessa luovut koko hommasta.

Joillekin kehittyminen, mokat ja vastoinkäymiset vahingoittavat egoa niin lujaa, että ryhdytään mollaamaan itseään (ennen kuin muut ehtivät sitä tehdä). Parempi puhua äkkiä itsensä tonttiin, kuten “olen niin huono” ja “en vaan osaa”. Tunnistan itseni tästä tavasta. Joo, minullakin on ego, todellakin!

Tällä tavalla ego torpedoi omat mahdollisuudet edes aloittaa.

Tunnistitko ehkä itsessäsi jotain piirteitä?

Lopulta kyse ei ole siitä, että joku olisi huonompi tai parempi kuin joku muu. On vain eri kehitysasteita, joista jokaisella on omansa.

Oma kehitysaste pitää ottaa reippaasti omakseen ja lakattava egon helliminen jommalla kummalla tavalla noista ylläolevista. Kukaan ei ole täydellinen, joten kannattaa olla rehdisti juuri sitä mitä on. Näin voi keskittyä paremmin harjoittelemiseen.

Jos haluaa kasvattaa egoa, pysyy itse mukavuusalueella ja sulkee kaiken kehityksen ulkopuolelle. Kannattaa siis jättää ego siihen oven ulkopuolelle, niin kuin minullekin sanottiin heti ensimmäisissä treeneissä. Ei se välttämättä helppoa ole, mutta sitäkin voi harjoitella.

Treeneistä kannattaa taas lähteä niin, että tietää tehneensä oman parhaansa ja joka ikisen toiston oikein itsensä takia, ei kenenkään muun.

Ego muuten joutuu terveellisesti taas koetukselle, kun Openit alkavat. Olethan jo ilmoittautunut?