Hyvinvointi

Joulutarina tuplien treenaamisesta

Olipa kerran Elina, joka halusi aina panostaa siihen, mitä oli tekemässä. Joskus liikaakin.

Eräänä jouluna Elina sai lahjaksi vaaleanpunaisen hyppynarun. “Jes, vihdoin pääsen harjoittelemaan tuplia ikiomalla narulla”, hän hihkui. Tupla eli double under on toistuva liike ja perustaito CrossFit-treeneissä. Siinä hyppynarua hypitään niin, että naru ehtii pyöriä kaksi kierrosta ennen seuraavaa hyppyä.

Tuumasta toimeen. Vaaleanpunainen naru viuhuen Elina harjoitteli intensiivisesti hyppykorkeutta, pitämään jalat yhdessä ja suorassa, oikeaa rytmiä ja oikeaa käsien asentoa.

Yksi tai kaksi kertaa Elina saattoi tässä onnistua, mutta sitten naru sotkeutui. Joillakin jumppakavereilla stiplatessa hyppynaru saattoi iskeä persuksiin, mutta Elinan tapauksessa se osui aina käsivarsiin. Jokaisen treenikerran jälkeen hänen kätensä olivat naarmuilla, jotka näyttivät etenkin ulkopuolisten mielestä hieman epäilyttäviltä. Kerran Elina sai hyppynarullaan kunnon mustelmat rystysiinsä. Miten se on mahdollista, sitä ei kukaan osaa kertoa vielä tänäkään päivänä.

Kului viikkoja ja kuukausia, mutta tuplat eivät kulkeneet. Muut yrittivät auttaa hyppivää Elinaa, jonka treenaaminen muistutti jo kirjaimellisesti itseruoskintaa. Talvi muuttui kesäksi, mutta mikään ohje ei tuntunut menevän perille. Elina ei kuitenkaan antanut periksi. Hän harjoitteli täysiä ja pyöritti lujaa iskevää narua kauhealla vimmalla.

“Pyörität liian nopeasti”, muut vinkkailivat. Mutta Elina ei voinut hellittää, niin paljon halusi onnistua. Hän käytti apunaan kelloa, katseli tuskaisena omaa hyppimistään videolta ja sääti jatkuvasti narunsa pituutta. Lopulta Elina oli säätänyt vaaleanpunaisen hyppynarunsa liian lyhyeksi!

Eräänä päivänä kaikki muuttui. Elina sai vinkin, että kannattaa tehdä jotain toista liikettä tuplien välissä. Turhautuneena Elina ajatteli, ettei hänellä ole enää mitään menetettävää. Niinpä hän hyppi (taas uudella narulla) nikottelevia tuplia, vaihtoi liikkeen päälläseisontapunnerrukseen ja hyppi sitten taas. Tällä tavalla hyppynarusta oli päästettävä välillä irti. Vähitellen välissä tehtävä liike alkoi väsyttää niin, että Elinan oli pakko rentoutua.

Vauhti hidastui vähitellen. Myös Elinan tahto pitää kaikki kontrollissa ja yrittää täysillä alkoi hellittää. Elina vähensi intensiivisiä tuplatreenejään. Äkkiä hän sai treeneissä tuplia kaksikymmentä peräkkäin. Sitten kaksikymmentäviisi. Pian hän sai niitä yli kolmekymmentä peräkkäin! Seuraava joulu oli vielä monen kuukauden päässä, kun Elina saavutti tavoitteensa: 50 tuplaa peräkkäin, unbroken.

Siitä lähtien Elina on opetellut myös hellittämään. Ikinä enää hän ei halua tällä tavalla antaa itsensä tulla oman oppimisensa tielle. Hän lopetti yliyrittämisen sekä turhan itseruoskimisen ja kasvoi taas hieman urheilijana.

Mutta entä vaaleanpunainen hyppynaru? Missä se on nyt?

Vaaleanpunainen hyppynaru sai uuden elämän yhtenä salin yleisistä hyppynaruista. Siellä se palvelee oikeanpituisia tuplatreenaajia toivottavasti vielä monesta joulusta jouluun.

Tänne asti lukeneet huomaavat viimeistään nyt, ettei tämä tarina liittynyt oikeastaan kovinkaan paljoa jouluun. Mutta koska nyt on joulu ja kaikilla toivottavasti aikaa hellittää, sen pituinen se.

Hyvää joulua kaikille!

3 thoughts on “Joulutarina tuplien treenaamisesta”

  1. On nää hauskoja ja opettavaisia nämä sun kirjoitukset. Ilo näitä on lukea 👍 😁

Comments are closed.