Treenit

CrossFit parantaa keskittymiskykyä?

CrossFit-treenit voivat olla monimutkaisia ja pitkiä kokonaisuuksia. Silloin ne haastavat  fyysisen suorituskyvyn lisäksi harrastajan kyvyt ymmärtämisessä, muistamisessa ja keskittymisessä.

Tehdään selväksi tässä vaiheessa, että olen jaksanut harjoitella lajin parissa juuri siksi, että jokainen päivä on erilainen. Pidän vaihtelevista treeneistä todella paljon.

MUTTA.

Toisinaan salin taululle saattaa olla kirjoitettu treeni, joka sisältää monta liikettä ja eri toistomääriä tietyssä ajassa. Helpoimmassa tapauksessa se on lista, joka käydään selkeästi alusta loppuun. Joskus taas treeni voi olla kaksiosainen tai sitten siinä on toisistaan poikkeavat a, b ja c -osiot, josta kaikki tai joku osa toistetaan x kertaa. Välissä levätään tai ei, riippuu treenistä.

Miten tällaisista treeneistä voi harrastaja selvitä? Tai sellainen, jolla muisti ei pelitä aina niin hyvin?

Tuleeko sinullekin mieleen jotain sekoilukertoja? Minä olen ainakin monesti sekoillut oikein huolella. Tunne on aina yhtä fiksu ja ylevä, kun jotain unohtuu välistä. Äkkiä huomaa tehneensä jo tovin esimerkiksi burpeita, kun kaikki muut tekevät ohjeiden mukaisesti kahvakuulaheilautusta.

Perinteinen tilanne on se, että kaikki on vaikuttanut treeniä taululta lukiessa oikein selvältä. Mutta kun tulee tekemisen hetki, pää tyhjenee. Sitä äkkiä taantuu jonnekin siimaeliön älykyystasolle. Ratkaisut, joita tekee treenin aikana, on joskus välillä todella hankala selittää jälkikäteen.

dory

Onneksi valmentajat kertaavat toistomääriä ja mitä seuraavaksi pitää tehdä. Se vaatii valmentajiltakin melkoista kärsivällisyyttä, kun joutuu toistamaan ohjeita parisensataa kertaa.

Turha mokista on itseään liikaa soimata, sillä tekevälle sattuu. Sitä paitsi CrossFittia pidempään tehneet näkevät treenin logiikan nopeammin kuin aloittelija, esimerkiksi toistomäärät 21-15-9, 10-8-6-4-2. Sen sijaan esimerkiksi hiljattaisen Cindy tuplilla -jumpan toistomäärissä ei ollut logiikkaa: 5-10-15-30. Kokeneemmat myös nappaavat heti kiinni siitä, mitä esimerkiksi s2o ja ab ja ghd tarkoittavat.

Lohdutukseksi siis sinulle ja itselleni: treenien kulkua on mahdollista oppia, jolloin sekoilujakin sattuu vähemmän. Sitä paitsi useinkaan toistomäärissä tai muussa mokaaminen ei oikeasti haittaa, paitsi jos tekee vahingossa vähemmän kuin mitä olisi pitänyt. Se jää aina sapettamaan. Siksi minäkin kirjoittelen mielelläni liidulla lattiaan montako kierrosta tai toistoa olen jo tehnyt.

crossfitjakeskittyminen

Toinen asia, joka on joutunut koetukselle, on suhtautuminen isoihin urakoihin. Muistan, miten saatoin aluksi häkeltyä, jos wodi oli todella pitkä. Viime juhannuksen Hidalgo on ehkä pisin treeni, minkä olen tehnyt:

For time:

Run 2 miles
Rest 2 minutes
135 pound Squat clean, 20 reps
20 Box jump, 24″ box
20 Walking lunge steps with 45lb plate held overhead
20 Box jump, 24″ box
135 pound Squat clean, 20 reps
Rest 2 minutes
Run 2 miles

Eli ensin juoksua, sitten rinnallevetoa, sitten boksihyppyjä, sitten askelkyykkykävelyä… jonka jälkeen koko homma takaisin. Tämän jumpan suorittamiseen meni minulla tuolloin 40 kilon rinnallevedoilla ja 15 kilon platella vähän alle 50 minuuttia.

Väitän kyllä, että CrossFit on lajina parantanut keskittymistaitojani ja koventanut hermojani. Massiivisten treenien ansiosta olen oppinut katsomaan asioita kokonaisuuksina, jonka jälkeen pilkon ne osiin ja keskityn jokaiseen jaksoon kerrallaan.

Hidalgon kaltaisessa jumpassa on nimittäin aivan turha stressata rinnallevedon aikana tulevia juoksumetrejä. Jos niiden aika ei ole vielä, ne voi tiedostaa, mutta niihin ei tarvitse keskittyä. Tärkeintä on selviytyä siitä, mitä on nenän edessä, suorittaa se loppuun ja vasta sitten siirtyä seuraavaan. Kello saattaa luoda ulkoista painetta, mutta sitäkin oppii sietämään.

Pilkkomista, ulkoisen paineen ulossulkemista ja keskittymistä voi soveltaa myös treenien ulkopuolella. Jos sinulla on massiivinen homma tehtävänä, jaa se osiin ja tee selvää kokonaisuudesta yksi osio kerrallaan. Se lisää erittäin paljon hallinnan tunnetta. Asiat eivät saa yliotetta, vaan homma on hanskassa!

Jos siis muistaa, mitä piti tehdä. Puhuttiinko me aluksi jotain siitä?