Hyvinvointi Treenit

Pientä edistystä painonnostossa

Tänä syksynä olen oppinut pitämään kevyen viikon. Se on nimenomaan opeteltu järkevä taito, joka tuottaa tulosta. Ennätykset ovat tällä viikolla paukkuneet sekä rinnallevedossa että tempauksessa!

Joku ehkä muistaa, että minulla on epäsuhtaa kyykkyvoimien ja rinnallevedon välillä. Jaksan etukyykätä ainakin 85 kiloa, mutta rinnalleveto on junnannut 60 kilon kieppeillä. Tekniikasta se vielä kiikastaa, kun en onnistu saamaan painoa kyytiin.

Olen käynyt pari kertaa boksin painonnostotunneilla, ja ehkä jotain palasia on alkanut loksahdella kohdilleen. Tällä viikolla onnistuin yhtäkkiä ottamaan rinnalle 65 kiloa – ja vielä kaksi kertaa peräkkäin! Oma kehonpaino rivetetty! Kahden toiston maksimi on nyt myös ykkösmaksimi!

Paino ei ehkä jollekin vaikuta kauhean hurjalta, mutta minulle se on iso juttu – ja etenkin korvien välissä!

Luin nimittäin, että virheen tekemistä voi huomaamattaan harjoitella jopa 500 kertaa päivässä. Ihmisellä on päivän aikana 50 000-70 000 ajatusta, mutta jos ehdit jo luulla, että ajattelemme koko ajan kaikkea uutta, niin ei suinkaan.

Tosiasiassa pyöritämme samoja asioita kerta toisensa jälkeen. Teemme sitä siksi, koska uusien ajatuksien miettiminen on vaikeaa! On paljon helpompaa mietiskellä kaikkea vanhaa uudestaan ja uudestaan. Ja jos ei ole tarkka, moka saattaa jäädä mieleen pyörimään paljon helpommin kuin onnistumiset.

Tarina viime painonnostotunnilta. Teimme kolmen toiston sarjoina tempauksia. Nostot tehtiin noin kolmen hengen riveissä aina rivi kerrallaan. Minulla oli kevyt harjoittelupaino, 25 kiloa, mutta siitä huolimatta heikosti meni. Kun oli oma vuoroni, tanko jäi eteen ja koko liike hajosi. Ajatukseni sen jälkeen uutta omaa vuoroa odotellessa:

Tanko jäi eteen. En saanut läheltä vietyä. Se meni kaukaa. Käsiäkin jännitin. Rytmi meni sekaisin, siten että… ”

Toisin sanoen kävin itsekseni hyvin yksityiskohtaisesti läpi, miten en tempauksessa onnistunut. Kun oli taas oma vuoroni, olin varmaan ehtinyt mielessäni harjoitella huonoa nostoa jo toistakymmentä kertaa. Surkeaa menoa oli se toinenkin sarja.

Onneksi muistin toisen sekoilun jälkeen ryhtyä miettimään onnistuneita nostoja, sillä niitäkin oli joukossa. Mietin valmentajan ohjeiden pohjalta tempaisua, jossa…

“Pidän katseen eteenpäin. Paino lähtee maasta hitaasti. Polvien jälkeen räjähtävä liike. Tanko menee läheltä. Sukellan sen alle juuri oikealla hetkellä, kun…” 

Seuraavat kaksi kierrosta sujuivat jo paljon paremmin eikä feilejä enää tullut. Kun pääsin yli sekoilustani ja keskityin onnistumiseen, sain aivoistani resursseja kuunnella paremmin myös uusia ohjeita.

Tarinan opetus: Älä harjoittele huomaamatta huonoa toistoa. Moka on lahja, kun sen osaa käsitellä okein.

Painonnostossa minulla on toki vielä paljon opittavaa ja tosiasiahan on, että sitä ei opi, ellei toistoja oikeastikin tee. Se on sitä uusien ajatusten rakentamista mieleen yhä uudelleen loopattavaksi.

Tällä viikolla tempaisin kaksi kertaa 40 kiloa ja kerran 42.5 kiloa. Sekin on iso edistys tempauksessa moneen kuukauteen!

Tsemppiä harjoitteluun ja lepoon! Osaatte kyllä ja opitte lisää joka päivä.

1 thought on “Pientä edistystä painonnostossa”

Comments are closed.