CrossFit Hyvinvointi

“En osaa, en pysty”

Tuleeko joskus huomaamatta haukuttua itseään ja sanottua jotain typerää?

Palaan vielä yhden jutun tiimoilta viime viikon Kuopio-reissuun. Kerroin veljelleni, miten aamulenkillä olin yrittänyt tehdä toes to bareja, kun sopiva tanko oli lenkkireitin varrella.

Homma oli mennyt mielestäni huonosti. Sain tehtyä viisi toistoa, jonka jälkeen tauko. Sitten uusi yritys. Ensin 1-2 epäonnistunutta toistoa, jonka jälkeen vaivalla kolme onnistunutta. Tuntui, ettei yhtään kulkenut. Tankoakaan en voinut syyttää, vaikka veli kyseli, oliko se liukas vai mikä oli. Kolmas yritys jäi viimeiseksi, taas epäonnistuneita toistoja ja vain kolme onnistunutta.

Sitten minä sen tokaisin: “En vaan osaa.”

Valmentaja veljessäni suuttui heti. Sanoi, että tuo lause nostattaa hänellä aina niskavillat pystyyn. Heillä on salisäännöissä on oma rangaistus “en osaa / en pysty / olen huono” -tokaisulle. Jos tuollainen lause pääsee suusta, se on korjattava itse heti. Minunkin piti tehdä se heti kolmen sekunnin sisällä.

“..vielä!”

Sääntö menee siis näin:

14. Epäurheilijamaisesta ”emmäosaa” -virkkeen käytöstä seuraa 30 burpeen sanktio. Mikäli urheilija kolmen sekunnin sisällä muistaa lisätä virkkeeseen oleellisen ´vielä´-sanan, voidaan rangaistus jättää panematta käytäntöön.

Toisin sanoen, ei saa milloinkaan ajatella olevansa huono. Kukaan ei ole huono. Jotkut vaan eivät vielä osaa, mutta asia korjaantuu harjoittelemalla. On asennoiduttava tekemään töitä tilanteen korjaamiseksi.

Minulle tämä on todella hyvä sääntö ja olen iloinen, että veljeni tarttui puheeseeni heti. Jos minusta vielä tuntuu, etten osaa jotain, on vaan välittömästi korjattava asennettani.