Kulttuuria

Rappion treenitrikoot

Juuri kun sain jalkaani uudet ihanat diskopallotrikoot, Nyt-liitteessä kirjoitettiin juoksutrikoiden olevan uusi statussymboli. Joka paikassa pidettävät trikoot symboloivat nykypäivänä kiireellisyyttä, mutta toisaalta myös kykyä pitää itsensä kontrollissa. Ruumiinkultturi nostaa päätään. Jokaisen tulisi pystyä pitämään itsensä kunnossa ja näyttämään hyvältä trikoissa tilanteessa kuin tilanteessa. Muussa tapauksessa henkilö viestii negatiivisia asioita: passiivisuutta, köyhyyttä, välinpitämättömyyttä, sairautta tai jopa itsetuhoisuutta.

Koko Nyt-lehden kirjoituksen voi käydä lukemassa täältä.

Riippumaton mielipiteeni: Kirjoitus on pöljä ja ruotii ainoastaan naisten pukeutumiseen ja kehoon liittyviä merkityksiä. En ollut aiemmin tajunnutkaan, miten suuri uhka naisten liikunnallinen pukeutuminen voi olla.

Aihe kuitenkin inspiroi! Oikeasti kukaan ei saa määräillä, miten kenenkin tulisi pukeutua. Myöskään jonkun liikunnallisuus tai liikkumattomuus ei ole keneltäkään pois eikä uhkaa ketään toista.

Uusi muoti: voimakkuus ja mukavat vaatteet

Jokaisella on mielipide naisruumiista ja muodista. Niihin liittyy aina ongelmakohtia. Kenen asemaa uhkaa, että korkokenkien ja laihuuden sijaan muodissa yhtäkkiä ovatkin voimakkuus, lenkkarit ja trikoot?

Nyt ihannoidaan elinvoimaa eikä katemossmaista riutuneisuutta. Couture bodya ei hankita kieltäytymällä ruuasta vaan se ansaitaan kovalla fyysisellä työllä. Siksi se on menestyksen merkki.

Kirjoitus viittaa siihen, että kaikilla olisi trikoiden takia todella paha morkkis. Lisäksi jokaisella on päällä jatkuva pärjäämisen keinotekoinen show ja kauhea fyysisestä kuormituksesta johtuva stressi.

Olen sullonut äässini uusiin diskopallotrikoihini, koska rakastan niitä trikoita ja haluan käyttää niitä! Ei tällä lookilla kuvastoon päästä, mutta eipä se ole tavoitteenikaan. Entä jos vaatteet tuovat ihan vaan iloa?

Kyllä, saatan käyttää trikoita ihan julkisesti, jopa salin ulkopuolella. Koska ne on a) mukavat b) niin siistit ja c) ihan sama, mitä joku siitä ajattelee! Se on minun valintani, eikä aiheuta yhtään sen enempää morkkista elämääni kuin vaatekauppojen napapaidat, kireät farkut tai paidat, joissa on liian kapeat kainalot.

Trikoot viesti treenauspakosta ja itsekeskeisyydestä?

Treenaaminen ei ole suora merkki yhteiskunnan arvoköyhyydestä tai rappiosta. Jostain syystä tällaista kuvaa kuitenkin mielellään rakennetaan.

Treenaaminen on toisteista ja yksitoikkoista työtä, jota ihminen tekee yksin ja itseään varten. Silti treenaaja hakeutuu erikseen salille peilien ja muiden ihmisten katseiden eteen. Peilin kautta treenaaja tarkkailee, kuinka jokainen liike vie häntä vähän lähemmäs tavoitettaan.

Analyysi treenaamisesta on melko.. noh, ankea. Se kielii käsityksestä, että treenaamiseen ajaa ulkoapäin tuleva pakko ja että siihen liittyy aina yksinäisyyttä ja itsekeskeisyyttä. Tätähän siis myös nykypäivän trikoomuoti viestii?

Treenauskäsitys ei istu moneenkaan lajiin, eikä varsinkaan omaani. Peilejäkin boksillamme on yhtä monta kuin tavallisella pururadalla tai lentopallokentän laidalla.

Oikeasti treenaaminen ei ole huono tai vaarallinen juttu. Siitä voi ihan todella saada iloa ja se voi auttaa jaksamaan elämän muilla osa-alueilla. Se voi olla myös huippusosiaalista. Pakko sitä ei ole tietenkään tehdä!

Ainoa mistä voi olla samaa mieltä, on tavoitetta varten treenaaminen. Todennäköisesti jokainen treenaa tullakseen itse paremmaksi. Jos kyse on joukkuelajista, silloin on parempi joukkueen jäsen. Jos taas ei, silloin joka tapauksessa jaksaa enemmän, on positiivisempi ja rohkeampi. Painon pudottaminen ja terveellinen elämä voi olla jollekin myös tärkeää, eikä se ole yhtään vähempiarvoinen tavoite kuin toisen. Jokainen saa asettaa omat henkilökohtaiset tavoitteensa ja tulla onnellisemmaksi niitä kohti pyrkiessään.

Valinnanvapaus kuuluu kaikille

rappeudentrikoot

Liikkumisen, trikoiden ynnä muiden arvosteleminen on käänteistä kontrollointia. Tämä minua kirjoituksessa taisi kaikista eniten häiritä ja siitä haluan vain sanoa: no rep.

Oikeasti liikkuminen/liikkumattomuus sekä trikoiden käyttäminen/käyttämättömyys ovat jokaisen henkilökohtaisia valintoja. Kenelläkään ei pitäisi olla niihin mitään sanomista.

Minusta muodin nykykehitys on positiivista. Naiset saavat käyttää arjessa vaatteita, jotka palvelevat myös toiminnallisuutta. Naisten liikkuminen ja voiman kerryttäminen on ok, eikä uhkaa todellisuudessa yhtään ketään.

HUOM: Jokainen saa käyttää hameita ja korkokenkiä. Sekään ei ole keneltäkään pois.

Pysykää aitoina, älkääkä antako kenenkään määräillä

Kirjoituksessa oli mielestäni järkevällä tavalla poimittu se, että urheilussa on kyse performancesta eli suorituksen lisäksi myös esityksestä.

Fitness-kielessä usein toistuva “performance”- sana viittaa siihen, ettei treenaamisessa ole kyse pelkästä mekaanisesta suorituksesta, vaan esityksestä. Kun treenivaatteisiin pukeudutaan myös vapaa-ajalla, esitys jatkuu salin ulkopuolelle.

Ihan oikein. Ihminen toteuttaa muiden ihmisten suhteen aina esitystä, joka ulottuu kaikkialle sosiaalisiin suhteisiin. Se on täysin luonnollista ja sillä tavalla määritämme, mitä me olemme muiden silmissä.

Kirjoitus jättää huomiotta tämän: Esitys toisintaa sekä määrittää sitä, mitä olemme itsellemme. Jokainen rakentaa oman “elämänesityksensä”, joka perustuu ihmisen perustavaa laatua oleville arvoille. Haluamme pyrkiä elämään omien arvojemme mukaan.

Diskopallotrikooni ovat todellakin minun statussymboli. Ne viestivät, ettei kukaan minua määräile ja minä itse vastaan kehostani.

Toisin sanoen, pysykää aitoina. Ihan sama, jos joku arvostelee sinun trikoita. Käytä niitä jos haluat, oli kroppasi millainen tahansa, kävit jumpalla tai et.

 

1 thought on “Rappion treenitrikoot”

Comments are closed.