Hyvinvointi Kisat

Kolme syytä uskaltaa

Osallistuin viime viikonloppuna taas kisoihin, kun olin mukana Hietsu Beach Battlessa. Seuraavat omat kisat Mikkelin jälkeen tulivat todella nopeasti. Tuntui melkein, ettei kaikkea ollut ehtinyt pureskella, kun sitten olikin jo aika taas selviytyä.

Hietsu Beach Battle meni yllättäen todella hyvin. Ensimmäisessä lajissa voitin puoliksi toisen kilpasiskon kanssa oman lähtöryhmäni ja sijoituin kokonaisuudessaan toiseksi. Päivän päätteeksi sijoitukseni oli 13/30. Tähän olen hyvin tyytyväinen. Vielä keväällä en olisi uskonut, että olisin mukana yhdessäkään kisassa.

Menneeseen kesään on treenin ja kisojen lisäksi kuulunut myös paljon työnhakua. Sekin on ollut omalla tavallaan haastavaa ja välillä hyvin jännittävää. Olen joutunut miettimään paljon sitä, missä olen hyvä, mitkä asiat minussa kaipaavat vielä hiomista ja mihin minusta oikein voisi olla. Itsetuntemusta ja omia tulevaisuuden tavoitteita on kirkastettu siinäkin mielessä. Myös mukavuusalueen ulkopuolelle on pitänyt mennä esimerkiksi videohakemuksen myötä. Nykyään itsestään kertominen kameralle sujuu jo paremmin.

Monesti olen viime aikoina miettinyt, uskallanko. Haasteisiin tarttuminen ei ole niin itsestään selvää. Koostin kolme timanttista syytä, miksi omasta mielestäni pitäisi uskaltaa luottaa itseensä ja laittaa itsensä ajoittain täysillä peliin.

1. Voitat pelkosi

Itsensä likoon laittaminen on aina hurjaa. Peliin lähteminen altistaa kenties pahimmalle mahdolliselle: epäonnistumiselle.

Epäonnistumisen pelosta jätämme todennäköisesti siistejäkin juttuja tekemättä. On mukavempaa pysytellä tutun ja turvallisen piirissä kuin kokeilla uutta. Tämän hinta voi kuitenkin olla korkea. Usein emme kadu juurikaan niin paljon sitä, mitä olemme tehneet, kuin sitä, minkä jätimme tekemättä.

Itse tsemppaan itseäni miettimällä, mitä hävittävää minulla on. Jos vastaus on tyyliin “jos mokaan pahasti, mitä muut minusta silloin ajattelevat”, saan itseni kiinni siitä, että en yritä tehdä vaikutusta itseeni, vaan johonkin muuhun. Muilla ei kuitenkaan ole väliä. Vain sillä, millaisen vaikutuksen teet itseesi.

2. Saat aikaan parastasi

Jännittävässä tilanteessa satsaat automaattisesti enemmän. Pieni paine on hyväksi. Se auttaa ja motivoi antamaan kaikkesi, sillä eihän muuta vaihtoehtoa oikeastaan ole. Yleensä tällaisessa tilanteessa tulee yllättyneeksi omista kyvyistään, koska kyvyt ovat aivan uudella tavalla testissä.

Hietsussa tein oman ennätyksen rinnallevedossa ja työnnössä. (Kaiken lisäksi tein rinnallevedon raakana, allemenotekniikka katosi kisahuumassa.) Sain tulokseksi 55 kg, mikä oli todellisuudessa hyvin vaatimaton tulos muiden kisaajien joukossa. Mutta hei: se on oma ennätykseni. Oma parhaani. Minä sain sen aikaan paineistetussa tilanteessa kaikkien katsoessa ja tuomarin arvioidessa. Ja sitä ei minulta kukaan ota pois.

3. Opit uutta

Kokemukset opettavat. Jotkut ovat hyviä, mutta myös pettymyksiä voi tulla. Se riski on täysin olemassa eikä sitä kannata kaunistella. Takkiin voi tulla.

Kisasuorituksissani olen selvästi epäonnistunut muutamissa nostoissa. Lisäksi sähköpostiini on nyt elokuun aikana alkanut tipahdella vastauksia, jotka alkavat sanoilla “Kiitoksia mielenkiinnostasi..”

Kuitenkin juuri epäonnistumiset opettavat eniten ja tekevät entistä viisaammaksi. Ne ovat hyvin arvokkaita, kun ne ottaa vastaan ja ne käsittelee kehittävällä tavalla. Jos epäonnistumisia vain pelkää, alkaa junnata paikoillaan.

On uskallettava kokeilla, olla törkeä ja poskettomasti yrittää yhä uudelleen – koska lopulta sitä kyllä onnistuu.

IMG_0537
Hietsun kokeneet kengät. Konepesun jälkeen paremmat kuin koskaan ennen!

Nyt kun kisat on ohi, aion todellakin soveltaa kaikkea oppimaani myös työnhakuun. Ota Elina töihin -osiosta voit kurkistaa, olisiko minusta hyötyä juuri sinulle tai tutullesi. Näiden CrossFit-juttujen lisäksi olen kiinnostunut viestinnästä ja tiedän teatteristakin paljon.

Treenien osalta meno jatkuu entisellään. Toki kroppa viestitti kisojen jälkeen melko vahvasti, että nyt on jonkin aikaa otettava hieman rauhallisemmin. Niin olen tehnytkin, joten kohta taas tykitetään!

Kiitos Hietsun vapaaehtoisille, kanssakilpailijoille ja kaikille, jotka olivat kannustamassa. Olen taas ylpeä meidän kisaporukastamme. CrossFit Herttoniemi edusti jälleen kerran rautaisesti!

Artikkelikuva: Timo Mämmi