Kulttuuria

Oodi kesäteatterille!

Mitä kaikkea kannattaa pakata kesäteatteriin? Huppari, hyönteismyrkky…

Kesäteatteria on monenlaista; löytyy urbaania, katettua, mutta myös sitä hieman extremempää versiota, joka edellyttää säänmukaisen varustuksen ja usein matkan keskelle metsää. Tämän kesän ensimmäinen kesäteatterikokemus oli tätä jälkimmäistä ja siksi reppu täyttyy jos jonkinlaisella varustuksella. Pääsen autokyydillä katsomaan Juornaankylän nuorisoseuran kesäteatteriesityksen Seitsemän veljestä – kuvaelmia suomalaisesta miehestä.

Kaikkien aikojen ensimmäistä kesäteatteripäivää vietetään tänään 1.7.

Takaisin luontoon

Joka kesä jopa yli miljoona suomalaista raahautuu luonnon keskelle katsomaan teatteria. Se on aivan käsittämätön määrä. Tienvarret ovat täynnä kylttejä kesäteattereihin, joihin on silti vaikea löytää. Kesäteatteri, jos jokin, on suomalainen ilmiö.

Juornaankylä sijaitsee Porvoon kupeessa. Esitys esitetään nuorisoseuran talon takapihalla. Penkit on päällystetty räsymatoilla ja lava on hienon näköinen heinäpaaleineen.

IMG_9508

Odotellessa esityksen alkua olo on ehkä korostuneen ulkopuolinen. Katsomo täyttyy hiljalleen toisiaan moikkaavista ihmisistä.

Kaiketi kesäteatterissa on kyse myös jonkinlaisesta kansallisesta perinteestä, jota ilman kesä ei tunnu kesältä. Kesäteatterireissut ovat kokemuksia, joita muistellaan jälkikäteen. Oliko hyttysiä, satoiko, paloiko nahka auringossa… esittikö joku humalaista ja oliko joku lavalla (melkein) alasti.

Suomessa on toki ammattimaisesti toimivia kesäteattereita, mutta sitten taas myös satoja harrastajateattereita ja nuorisoseuroja. Itse en ole koskaan ollut mukana tekemässä kesäteatteria, mikä on sääli! Ne vetävät esiintyjien lisäksi talkooporukkaa, tuttuja ja sukulaisia eräänlaiseen jokavuotiseen kesäteatterisysteemiin. Siellä moikataan kylä- tai mökkituttuja, pidetään yhtä sekä nautitaan kesästä ja teatterista.

Kesäteatteriklassikot ja suomalainen mies

Seitsemässä veljeksessä Marko on tehnyt ison työn käsikirjoituksen suhteen. Ensimmäinen puoli noudattaa jokseenkin alkuperäistä teosta, mikä viihdyttää yleisöä. Esitys sisältää myös kyläläisiä kutkuttavan paikallisvitsin. En tajua sitä, mutta naurattaa silti.

Väliajalla talkooporukka myy kahvia ja itse tekemiään leivonnaisia. Olisi pitänyt pakata tällä kertaa mukaan hattu ja aurinkorasva, sillä sää on todella upea.

Joku työryhmästä oli tokaissut harjoituksissa esityksen teemasta: ”suomalainen mies – hauskinta ikinä”. Ehkä näin, mutta toisaalta suomalainen mies on herkkä ja myös täynnä kipupisteitä, mikä käy ilmi väliajan jälkeen. Nuorisoseuralaiset näyttävät, mihin heistä esiintyjinä on. Paitsi että yleisö nauraa, se tuntuu myös hieman herkistyvän.

Keväällä työstimme Teatterin tiedotuskeskuksessa ohjelmistokatsauksen kesän 2016 kesäteatteriesityksistä. Kesäteatteriesitykset painottuvat perinteisesti klassikoihin, musiikkiesityksiin ja komedioihin. Koko katsauksen voi käydä lukemassa täältä. Selvää on, että kesäteatteriesitykset ammentavat nostalgiasta. Toisin sanoen, kaikki oli ennen paremmin ja voi kunpa voisi palata niihin aikoihin.

Yllättävää minusta onkin, että tänä kesänä nähdään paljon ajankohtaista kesäteatteria, jossa esimerkiksi käsitellään maahanmuuttoa ja turvapaikanhakijoita. Myös suomalainen mies on valtavirrasta poikkeava aihe.

Selvästi toisenlainen kesäteatteri puree. Eräs mies tulee esityksen jälkeen kiittämään ohjaajaa kädestä pitäen. Lähtiessämme takaisin ohjaajan ollessa kuskina ajamme miehen ohi. Tienpientareelta mies tuulettaa meille koivujen keskeltä.

Suomalaiset ovat varmasti kesäteatterikansaa, joka sykähtyy hyvistä esityksistä. Eläköön kesäteatteri!

Seitsemän veljestä – kuvaelmia suomalaisesta miehestä esityksiä la 2.7. ja su 3.7. klo 16:00.
Ohjaus ja dramatisointi: Marko Taiminen