Kulttuuria

Remote Helsinki – esitys jossa ei tarvitse istua

Osallistuin esitykseen, jossa kuljin muiden kanssa ympäri kaupunkia kuulokkeet korvilla. Jos siis haluaa nauttia kesästä, ulkoilmasta ja esitystaiteesta yhtä aikaa, se on nyt Helsingissä mahdollista.

Remote Helsinki on saksalaislähtöisen Rimini Protokollin esitys, jossa ei ole varsinaista esiintyjää. Rimini Protokoll -ryhmä on tunnettu uudenlaisista teatterikokeiluista. Remote Helsingissäkin yhdistyvät esitystaide, ääni-installaatio ja jopa tietokonepeli.

Alku on kaikkien yhteinen loppu

Kokoonnumme valkoisen teltan luokse Hietaniemen hautausmaalla. Jotkut ovat jo hakeneet teltalta omat kuulokkeensa. Osa pitää kuulokkeita käsissään ja vaihtaa vielä kuulumisia keskenään. Osa taas näyttää seisovan kuulokkeet korvillaan selvästi syventyneenä johonkin.

Saan teltasta oman setin. Siihen kuuluu kuulokkeiden (“suomeksi?”) lisäksi HSL:n kertalippu. Pian minua alkaa hieman jännittää. Mihin tässä on oikein lähdetty mukaan?

IMG_9356

Kuulokkeista kuuluu musiikkia ja ääni, joka kehottaa odottamaan. Pian esitys alkaa ja tekoäly esittäytyy. Kuulokkeet vaimentavat hyvin ulkopuolisia ääniä. Olen todella nopeasti oman pääni sisällä. Kuuntelen tarkasti mitä tekoäly sanoo. Näköaistini terävöityy.

Jokaisella ihmisellä on oma yksilöllinen tarinansa, mutta kaikilla sama loppu. Se on luontoa, kuuluu elämään. Siksi seisomme hautausmaalla.

Lähdemme pian etenemään tekoälyn ohjeiden mukaan. Olemme ryhmä ihmisiä, täysin mykkiä, kuuntelemme tarkasti ohjeita ja musiikkia. Jotkut ulkopuoliset katsovat meitä ja hieman hymyilevät. Tämä näyttää varmaan omituiselta.

Suhde tekoälyyn muodostuu

Tekoäly kiinnittää huomion ympäristöön sekä kanssaihmisiin. Hermoilen aluksi, mistä tekoäly voi oikein tietää missä kuljemme milloinkin ja kuinka hyvin ohjeiden ajoitus on arvioitu. Osa kävelee nopeammin kuin toiset, olemmehan kuitenkin yksilöitä.

Huoleni on turha. Ohjeistus on hämmästyttävän tarkkaa, joskus melkein taianomaista. Selviämme liikennevaloista (keinotekoista diktatuuria!) ja nousemme metroon leikiten. Tekoäly vaikuttaa erehtymättömältä. Alan luottaa siihen. Ulkopuolisten katseet häiritsevät minua yhä vähemmän, sillä olen niin keskittynyt, etten ehdi edes ajatella niitä.

Tekoäly korostaa, ettei se ole luonnollinen tai elävä. Kuitenkin minulle muodostuu melko tärkeä suhde tähän ääneen, jonka alan mieltää persoonaksi. Sillä on oma, joskus hyvin piikikäs huumorintaju, joka tekee siitä mielestäni entistä rehellisemmän. Yhtäkkiä nauran ääneen sen musiikkivalinnalle.

IMG_9368

Keinotekoinen itsemme

Tekoäly pohtii toisinaan, mikä tekee ihmisestä ihmisen ja niin sanotusti “luonnollisen”. Onko se kyky ajatella itsenäisesti? Vai kyky kuvitella? Tekikö taide meistä ihmisen?

Pysähdymme katsomaan kaupunkilaisia. Huomaamme, että ne, joilla ei ole kuulokkeita, toteuttavat hyvin ennalta arvattavia käytöstapoja, rooleja. Loppujen lopuksi – kuulokkeilla tai ilman – emme taida olla kovin kaksisia itsenäisyydessämme. Meitä kuitenkin ohjaa jokin ulkopuolinen. Voi mitä ironiaa!

Remote Helsingissä keinotekoinen ja luonnollinen tekevät lähes saumatonta yhteistyötä. Mutta onko keinotekoinen luonnollisen jatke vai toisin päin? Kokemuksen jälkeen vastaus ei ole minulle enää niin päivänselvä.

Se olikin aivojumppaa

Kun otan kuulokkeet pois, tuntuu kuin pääni olisi kasvanut. Niin paljon hämmästyttäviä  sattumia, jotka tekoäly arvasi tai tiesi. Kaikki näyttää hieman erilaiselta Helsingin keskustassa. Elämmekö ennalta-arvattavassa koneessa, jonka nimi on elämä?

En halua paljastaa sen enempää, minne tekoäly johdatti tai millaisia yllätyksiä sillä oli osallistujien varalle. Remote Helsinkiin osallistuminen ei edellytä esiintymisvalmiutta tai nolojen tilanteiden sietokykyä. Tietysti jos ottaa itsensä ja sosiaalisen roolinsa liian vakavasti, silloin ei esitystä voi suositella.

Esitys kesti 100 minuuttia. Minusta liikkuminen ja taiteesta nauttiminen olivat erinomainen yhdistelmä. Takapuoli ei todellakaan puutunut ja aivotkin saivat elämänsä jumpan! Toivon, että pääsen jatkossakin nauttimaan tällaisesta taiteesta, seinien ulkopuolelle, liikkuen paikasta toiseen. Tekniikka selvästi mahdollistaa kaikenlaista.

Remote Helsinki eli Remote X on toteutettu muissakin Euroopan kaupungeissa. Lisätietoa ja myös hauskoja videoita löytyy esityksen kotisivuilta remotehelsinki.fi.

Artikkelikuva: Florian Merdes.