Yleinen

Kuinka aloitin crossfitin – ja miksi jatkoin

Olen amatööriliikkuja. Aloitin crossfitin syksyllä 2015 ja siitä tuli yllättävän nopeasti hyvin tärkeää. Aiemmin olen harrastanut vain “satunnaista salia” ja jonkinlaista hölkkää, mutta jostain syystä juuri crossfitin aloittaminen sai minut harrastamaan kuntoilun sijasta urheilua. Se on avartanut käsitystäni monella tavalla.

Miten se kaikki alkoi?

Crossfittiä sanotaan joskus ristiinkuntoiluksi. Minusta se on tosi osuva nimitys. Lajissa nimittäin lainataan elementtejä ristiin painonnostosta, voimistelusta, kehonpainoharjoittelusta… siinä juostaan, soudetaan, kiivetään köyttä pitkin.. vaikka mitä! Variaatioita on loputtomasti.

En varsinaisesti koskaan löytänyt crossfittiä. Veljeni valmentaa lajia ja hänen kisamenestystään olen saanut seurata useamman vuoden. Oikeastaan päädyin alkeiskurssille, koska veljeni antoi sen osittaisena valmistujaislahjana. Se on näin jälkikäteen ajatellen ollut yksi parhaimmista lahjoista, mitä olen ikinä saanut.

Pelkästään CrossFit Herttoniemeen löytäminen oli hankalaa. Ei koreilua, ei opaskylttejä. Sali eli boksi oli sisältä pelottavan näköinen. Köysiä ja renkaita roikkuu, pelottavan painavia painoja lymyilee nurkissa. Lattia on jostain syystä kulunut…

Täytyy myöntää, että oma alkukunto jännitti. Onkohan minusta harrastamaan näin rankkaa lajia? Pian kuitenkin ymmärsin, että minulta löytyy sietokykyä omalle keskeneräisyydelleni. Minua ei harmittanut olla hitain, vaan keskityin sen sijaan harjoittelemiseen ja opetteluun. Ne olivat minulle tuttuja asioita ylioppilasteatterista, joita pystyin hyödyntämään nyt liikunnassa. Treeni kehitti ja meni perille. Äkkiä huomasin osaavani paljon enemmän kuin aiemmin. Edistyiminen motivoi ja koukutti yhä enemmän.

Yksikään treeni ei ole samanlainen

Minua viehätti ja viehättää edelleen lajin monipuolisuus ja haastavuus. Parasta on kuitenkin mennä kuntoilemaan yhteisöön. Harjoitukset tehdään ohjatuilla tunneilla, jolloin kanssaurheilijat sekä valmentajat tulevat hyvin tutuiksi. Olen huomannut, että jostain syystä laji vetää puoleensa todella mukavia ihmisiä. Kaikki ovat aina valmiita pistämään parastaan, mutta myös kannustamaan muita. Tällainen sosiaalinen kuntoilu sopii minulle erittäin hyvin.

Koska variaatioita on paljon, paljastaa laji urheilijoista yksilöllisiä vahvuuksia. Itse olen huomannut pärjääväni voimaa vaativissa lajeissa paremmin kuin esimerkiksi tekniikkaa vaativissa voimisteluliikkeissä tai esimerkiksi tuplanaruhypyissä. Välillä tämä on pohjattoman ärsyttävää, joskus taas aivan parasta. Laji pakottaa keskittymään ankarasti siihen, mitä on tekemässä. Mitä enemmän olet valmis antamaan lajille, sitä palkitsevampaa se on.

IMG_8458

Jos crossfit alkaa kiinnostaa lajina enemmän, suosittelen tutustumaan tai lainaamaan kirjastosta CrossFit – kuinka monipuolinen harjoittelu palautti kykyni juosta. Hauska kirja! Nauroin ääneen. Jos taas kaipaa asiallista lajianalyysiä, sellaisen voi lukea vaikka lihastohtorin sivuilta.

Crossfit rakentaa modernia, vahvaa naiskuvaa

Crossfitin myötä käsitykseni kuntoilusta tai laihduttamisesta on muuttunut täysin. Miksi keskittyä koko ajan oman itsensä ulkoiseen muuttamiseen kun voi sen sijaan keskittyä omien taitojensa, voimiensa ja kykyjensä harjoittamiseen? Olen kokenut tämän suurena ahaa-elämyksenä.

Crossfitillä on mielestäni positiivinen vaikutus naisten itsetuntoon ja se edesauttaa vahvistamaan naisten itsevarmuutta. Laji ei päästä ketään millään feel good -jumpalla, vaan pakottaa naiset kestämään epämukavuusalueella samalla tavalla kuin miehetkin. (Monipuolinen ristiinharjoittelu tuottaa nopeasti tuloksia, joten taatusti miehetkin saavat lajista buustia itsetuntoon.)

Monet lajit eivät puske naisia sietokykynsä rajoille, jolloin omat kyvyt jäävät (tarkoituksella?) hämärän peittoon. Muskavuusalueelta poistuminen auttaa huomaamaan omat voimavarat, jotka voivat olla yllättävänkin suuret ja usein kiinni juuri itsevarmuudesta.

Crossfit on tasa-arvoinen, itsevarmuutta vahvistava laji! Se on myös tietynlaista anarkiaa vanhanmalliselle naiskuvalle, jossa naisen on kuulunut olla pienempi ja heikompi kuin miehen.

Amatööri rakastaa sitä mitä tekee

Minulla on vielä hyvin paljon opittavaa, eivätkä kaikki treenit todellakaan mene aina putkeen. Aloittelijana koen kaiken urheilijana kehittymiseen vaativat asiat uusina ja ihmeellisinä. Urheilu vaatii paljon henkistä kehitystä, jonka olen kokenut todella tervetulleena ja hyödyllisenä muillakin elämäni alueilla.

Minua ei ole koskaan haitannut olla amatööri, sillä se on oikeastaan hyvin autuas rooli. Wikipediakin osaa kertoa, että amatööri juontuu latinan sanasta rakastaa, eli rakastaja. Tästä positiosta minulla on oikeus nauttia urheilusta täysin rinnoin!