Yleinen

Kohti oikeaa työpaikkaa: oma tarinani

Ihmisellä on taipumus mennä elämässä suorastaan vahingossa oikeaan, jos vain pysyy rehellisenä itselleen. Tai ainakin oma kokemukseni on sen suuntainen. Jotkin asiat ovat vaatineet määrätietoisuutta, mutta jotkut valinnat ovat vain sattumalta menneet oikein.

Opiskelin kirjallisuustiedettä Tampereen yliopistossa, mutta jo ensimmäisen vuoden jälkeen vaihdoin pääaineen teatterin ja draaman tutkimukseen. Pääaineen vaihtaminen tuntui todella oikealta, vaikka tekstien tutkimisen parissa tietyllä tavalla jatkoin. Tämä liike oli kuitenkin myöhemmin todella merkityksellinen oikean työpaikan löytymiseksi.

Se löytyi sattumalta – ekskursiolta

Heti syksyllä kävimme opiskelijoiden kesken ekskursiolla Helsingissä tutustumassa teatterialan eri organisaatioihin. Tutustuimme muun muassa Teatterimuseoon, Suomen harrastajateatteriliittoon – ja Teatterin tiedotuskeskukseen. Tapasin silloin ensimmäisen kerran paikan johtajan Hannan.

Teatterin tiedotuskeskus on asiantuntijaorganisaatio, joka tuottaa teatterialan ammattilaisille, päättäjille ja medialle tietoa teatterista. Se on myös tärkeä teatterin puolestapuhuja ja kansainvälisen liikkuvuuden edesauttaja. Päätin, että jonakin päivänä työskentelen Teatterin tiedotuskeskuksessa, jossa tuntui yhdistyvän kaikki, mitä työelämältäni halusin.

Kului kolme vuotta, opiskelin kirjallisuuden sivuaineena, tiedotusoppia ja liiketoimintaosaamista. Sitten tartuin puhelimeen ja soitin Hannalle. Kerroin, että voisin tulla harjoitteluun seuraavana kesänä, jos se vain sopii. Hannalle soittaminen tuntui jännittävältä, mutta löysimme yhteisen sävelen suorastaan saman tien. Puhelun päätyttyä minulla oli harjoittelupaikka ja pari uutta ideaa graduakin varten.

Ammatti muotoutui

Vuonna 2014 tein harjoittelussani projektina lehdistökatsauksen teatterikirjoittelusta. Katsauksen voi käydä lukemassa täältä. Kävin katsausta varten läpi satoja lehtileikkeitä. Mukana oli puffeja, kritiikkejä, haastatteluja… valtavasti materiaalia! Olin todella iloinen siitä, miten työläs projekti loi kattavan käsityksen keitä, mitä ja missä Suomen teatterikentällä liikkuu.

Harjoitteluni jälkeen haaveeni työskennellä Teatterin tiedotuskeskuksessa toteutui. Aloitin vuorotteluvapaasijaisuuden viestintäkoordinaattorina 2015. Harjoittelun ansiosta tuntui, että lähdin tehtävään hyvin eväin, vaikka samalla tiedostin, että tulisin oppimaan hyvin paljon uutta.

IMG_8898

Sain tehtävästä paljon enemmän kuin osasin toivoa. Pääsin tutustumaan teatterintekijöihin ja tekemään viestinnän paikalta asiakaspalvelua, mistä pidän paljon. Toteutin ja ylläpidin erilaisia asiantuntijaorganisaation tietokantoja. Olin myös suunnittelemassa #MunTeatteri –kampanjaa, jonka myötä tutustuin muihinkin teatterialan organisaatioihin ja niissä työskenteleviin ihmisiin. Sijaisuuden myötä viestinnän ala alkoi tuntua omalta ja juuri sellaiselta, johon olin monien mutkien kautta kenties tähdännytkin.

Umpihankeen vapauteen

Nyt on yksi etappi täytetty. Seuraavasta polusta en osaa vielä tänään sanoa. Pointtini kertomuksessani on, että ihmisellä on taipumus tehdä elämänsä aikana valintoja, jotka ohjaavat häntä juuri hänelle oikeiden asioiden äärelle. Määrätietoisuus on opinnoistani asti ollut sitä, että on rehellinen omalle vainulle ja menee rohkeasti niitä asioita kohti, jotka tuntuvat oikeilta. Riski yleensä kannattaa, vaikka se edellyttäisi yhden tai kahden asian muuttamista.

Perustin kotisivut ja blogin, koska minusta tuntuu, että se on hyvä idea. Näiden työkalujen avulla pystyn jatkamaan niiden asioiden parissa, joita pidän tärkeänä. Hyvänä bonuksena saan vaalia myös uusia juttuja, jotka ovat rikastuttaneet polkuani, kuten urheilu on tehnyt viimeisen vuoden aikana.

Kouluajoista asti minulle on ollut merkityksellinen Eino Leinolta peräisin oleva lause, joka Jani Leinosen Tottelemattomuuskoulun myötä elää nyt uutta – ansaittua – renessanssia:

Tietä käyden tien on vanki, vapaa on vain umpihanki. 

Tätä olen todennäköisesti toteuttanut koko elämäni.

Aikaan ennen Teatterin tiedotuskeskusta mahtui toki mutkia ja muita erilaisia työpaikkoja. Jos haluat tietää minusta ja työhistoriastani enemmän, katso Ota Elina töihin tai ota yhteyttä elina.k.knaapi(a)gmail.com